Gündem
24 Kas 2015 19:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:12

Düşürülen Rus uçağındaki pilotların ikisi de hayatta

Türk yetkililerin, hayatta oldukları öğrenilen pilotları ‘muhalifler’in elinden güven içinde almak için çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle TSK tarafından düşürülen Rus uçağının pilotlarını akıbeti ve uçağın nereye düştüğü konusunda Rusya'dan ve Türkiye'den farklı iddialar ortaya atıldı. Türkiye "sınır ihlali var" derken; Rusya ,"Uçak, Suriye topraklarında düşürüldü" açıklamasını yaptı; Reuters'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise "Rus uçağının sınır ihlali yaptığını teyit ettiklerini ancak bu ihlalin birkaç saniye sürdüğünü" iddia etti.

Düşürülen uçağın paraşütle atlayan ve bölgedeki Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddia edilen 2 pilotun ise hayatta olduğu açıklandı. CNN Türk, Ankara'ya ulaşan son bilgiye göre iki pilotun hayatta olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin elinde tutulduğunu aktardı.

Reuters’e konuşan üst düzey bir Türk yetkilinin, “İki pilotun hayatta olduğu bilgisini alan birimlerimiz, pilotları ‘muhalifler’in elinden güven içinde almak için çalışmalarını sürdürüyor” dediği iddia edildi.

Doğan Haber Ajansı'na bilgi veren Başbakanlık kaynakları da, Suriye sınırında düşürülen uçağın 2 pilotunun sağ olduğunu teyit ettiklerini, pilotların muhaliflerin elinde olduklarını belirterek, kurtarılmaları için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Pilotların öldüğü iddia edilmişti

Suriye Türkmen Bölgesi’ndeki Türkmen 2’nci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik, "Pilotlar paraşütle inerken vurduk. Cesetleri burada" açıklamasını yapmıştı.

Bölgede yayın yapan Al Rai'nin Direktörü Elijah J. Magnier de gün içinde pilotlardan birinin öldürüldüğünün teyit edildiği bilgisini geçmişti. Kişisel Twitter hesabından Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Rus savaş uçağından paraşütle atlayan pilotlardan birine ait olduğu iddia edilen bir cesedin fotoğrafını paylaşan Magnier, pilotun ölümünün teyit edildiğini belirtti. Pilotun ölümüyle ilgili bir video da dolaşıma sokulmuştu.