Gündem
05 Mayıs 2015 14:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Dünyayı sarsan o site tekrar yayında!

WikiLeaks, yaklaşık beş yılın ardından tekrar iddiaları ve gizli belgeleri kabul etmeye başladığını açıkladı.

Bir dönem yayınladığı belgelerle dünyayı sarsan web sitesi Wikileaks, 5 yıl sonra tekrar eski düzenine dönüyor.

NSA skandalı gibi hükümetleri sarsan birçok gizli belge sitede yayınlanmış ve büyük ses getirmişti. Türkiye de bu belgelerden nasibini alan ülkelerden biri olmuştu.

YENİ BELGELER GELEBİLİR

Chip.com.tr'nin haberine göre WikiLeaks, yaklaşık beş yılın ardından tekrar iddiaları ve gizli belgeleri kabul etmeye başladığını açıkladı.

Siteye herhangi bir belge sunmak isteyen herkes, yeni Tor sitesi aracılığı ile anonim bir şekilde, buldukların skandal belgelerini siteye iletebiliyor.

Yeni belgelerin kabulü, Ekim 2010 tarihinde site çalışanları arasında yaşanan bir tartışmanın ardından durdurulmuştu. Bu çalışma sonucu sitenin çalışanları ve kurucusunun arası açılmış ve sitenin sahip olduğu pek çok belgenin şifre çözücüleri yok edilmişti.

WikiLeaks'in kabul portalının kapanmasının ardından, diğer medya çıkışları SecureDrop gibi başka programları kullanmaya başladılar. Bu programlar sayesinde, elindeki belgeleri paylaşmak isteyenler kendilerini açığa çıkarmadan bu işlemi zaten gerçekleştirebilmekteydi. Ancak, WikiLeaks'in tekrar eski sisteme dönmesi, yeni skandalların patlamasına öncülük edebilir...