Gündem
22 Eki 2014 09:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

Dünya basını: Türkiye U dönüşü yaptı

İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi: “Washington ve Ankara arasında Suriye’deki savaş nedeniyle haftalardır yaşanan gerginliğin ardından Türkiye, ABD’nin baskısına direnemeyip U dönüşü yaparak kuşatma altındaki Kobani’ye yardım etmek için topraklarını Kürt savaşçılarına açtı.

Ankara’nın bu karar değişikliği Türkiye’nin itirazlarına rağmen ABD’nin Kobani’yi savunanlara silah göndermesinin ardından geldi. İstanbul’daki Bilgi Üniversitesi’nden İlter Turan, “ABD Türkiye’yi sıkıştırmışa benziyor. Ankara, son haftalarda Washington’la artan gerginliğin ardından iki ülke arasında daha ciddi bir kırılmadan kaçınmak istedi” diye konuştu.

New York Times gazetesi: Peşmerge’ye izin kararı, Türk hükümetinin önemli bir yaklaşım değişimini temsil ediyor. Türkiye’nin kararı aynı zamanda ABD’nin Kobani’yi savunanlara silah ve cephane yardımı kararına sessizce onay verdiği anlamına da geldi.

İngiliz Times gazetesi: ABD, Kobani’ye silah yardımı ulaştırdı. Türkiye de beklenmedik bir şekilde “Iraklı Kürtlerin Kobani’ye geçişine izin vereceğini” açıkladı. Bu açıklamanın ardından Irak’ın Süleymaniye kentinde eğitilen Kürt özel savaşçı birimi harekete geçti.

Amerikan CNN kanalı: Türkiye önemli bir politika değişikliği gerçekleştirdi. Duyuru çok çarpıcı. Çünkü bu ayın başında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Kobani’yi savunan Kürt militanlarla IŞİD’i bir tutmuştu. Uluslararası Kriz Grubu’nun saygın Türk analisti Hugh Pope, “Türkiye için karar almak çok zor” dedi.