Gündem
15 Kas 2018 21:08 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:59

Donald Trump talimat verdi! Fethullah Gülen iade mi ediliyor?

Trump yönetimi, FBI, ABD Adalet Bakanlığı ve ABD İçişleri Bakanlığı’na Fethullah Gülen’in iadesini sağlayacak yasal yollar bulmaları için emir verdi...

NBC’nin haberine göre Trump yönetimi federal kanun yürütme kurumlarından “Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın” yasal yollarının araştırılmasını istedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle sıkışan Suudi Arabistan yönetimini rahatlatmak için cinayette rolü olduğu belirtilen 17 kişi için göstermelik yaptırım kararları alırken, bunun hemen arkasından bir başka adım için kolları sıvadığı ileri sürüldü.

ABD merkezli NBC’nin konuyla ilgili dört kişiye dayandırdığı haberine göre; Trump yönetiminden yetkililer, ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’dan kurumlarından “Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın” yasal yollarının araştırılmasını istedi.

Trump’ın Gülen’i ülkeden çıkarmanın karşılığında Erdoğan’dan Suudi yönetimi üzerindeki baskıyı sonlandırmasını isteyeceği ileri sürülürken, NBC’nin soru yönelttiği Ulusal Güvenlik Konseyi, FBI, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Gülen’in avukatı soruları yanıtsız bıraktı.

GÜLEN KENDİ İSTEĞİYLE Mİ AYRILACAK

Gazeteci Ragıp Soylu’nun yaptığı paylaşıma göre ise Trump’la ilişkisiz Amerikalı yetkililer, isteğin ciddi olduğunu anlayınca öfkelendi.

Soylu sosyal medya ­hesabından konuyla ilgili Amerikan NBC’yi kaynak göstererek şunları yazdı:

“Trump yönetimi ve Türk yetkililer, Fethullah Gülen’in iade edilememesi durumunda Güney Afrika’ya gönderilmesi konusunda da müzakerelerde bulundu. Olursa Gülen’in kendi isteğiyle gitmesi gerekecek.

Trump, Gülen’in iadesi meselesini Kaşıkçı cinayeti sonrasında gündeme getirdi. Türkiye’nin Suudi üzerindeki baskısını azaltması amaçlanıyor olabilir. Türk yetkili iki konu arasında bağlantı görmüyoruz dedi. Konu Pompeo’nun Türkiye ziyaretinin ardından konuşulmaya başlandı.

ABD Adalet Bakanlığı, Gülen’in iadesi için gerekli yasal gerekçenin olmadığını, elde yeni delil olmadığını söyledi. Trump yönetimi bunun üzerine başka yasal çözüm yolu önerileri istedi. FBI ve diğerleri Gülen’in hiçbir ABD yasasını ihlal etmediğini vurguladı.

Trump yönetimi ilk kez Gülen dosyasını 2017’de göreve başladıktan sonra ele almıştı. Ekim ortasında başlayan bu süreç ikinci defa ele alınması demek oluyor.”