Gündem
10 Ara 2016 22:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:15

Dolmabahçe'de bombalı araçla saldırı, Maçka'da canlı bomba; 38 şehit, 155 yaralı!

İstanbul'da Vodafone Arena Stadyumu'nda ve Maçka Parkı'nda polislere yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarında 30'u polis 38 kişi şehit oldu, 155 kişi yaralandı...

İstanbul'da Dolmabahçe'de Vodafone Arena Stadyumu'nda oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrası, bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi.

Aynı dakikalarda Maçka Parkı'nda polisler tarafından fark edilen canlı bomba kendini patlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 11.35'te yaptığı açıklamada, şehit sayısının 38'e yükseldiğini duyurdu. Soylu şehitlerden 30'unun polis olduğunu belirtti. Ölenlerden 7 kişinin sivil olduğu 1 kişinin kimliğinin ise belirnemediği aktarıldı.

Yaşanan iki terör saldırısının ardından 13 kişi gözaltına alınıken, bir günlük milli yas ilan edildi.

SEYİR HALİNDEKİ ARAÇ PATLATILDI

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer bakanlar İstanbul Beşiktaş'ta yaşanan iki bombalı saldırı hakkında İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde, taraftarların stadı terk etmesinden sonra, stattaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerinin doğrudan hedef alındığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Bombalı saldırı sırasında önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekten olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka Parkı'nda yine polislerin bulunduğu bölgede bir kişi durduruldu ve o kişinin de kendini patlatması sonucu 2 bombalı saldırıyla çok hain, çok alçak terör saldırısıyla Türkiye olarak karşı karşıya kalmış olduk."

ERDOĞAN YARALILARI ZİYARET ETTİ

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hastane önünde açıklama yaptı. 2 vatandaşın yoğun bakımda ve şuurlarının açık olduğunu belirten Erdoğan, yaralıların çok kısa zamanda yoğun bakımdan çıkıp odalarına geçeceklerini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Haseki'dekiler geneli itibariyle bizleri umutlandırdı, doktorlarımızın ifadesiyle iyi gördüm. Kendileri de zaten bunları ifade ediyorlar. İşin geneli itibariyle baktığımızda 38 şehidimiz var, 155 yaralı söz konusu. Burada üzerinde duracağımız en önemli konu, terör belasıyla mücadelede milletimin, halkımın sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğimizden şüphesi olmasın. Bizi bunlarla korkutmayı falan hedefliyorlarsa biz öyle korkup meydanı bu alçaklara, kahpelere bırakacak kadar alçalmadık. Biz bu yola kefenlerimizi giyerek çıktık. Biz şahadet makamına ermeyi şereflerin en yücesi olarak kabul etmiş bir inancın mensuplarıyız.  Onun için de bundan çekinmek diye bir şey söz konusu değil. Bir defa, bu vatanın gerçek sahipleri var. Bunların bu vatanda en ufak bir hissesi, payı söz konusu değildir. Çünkü bunlar bu vatana yönelik vatansever aşkları yok. Milliyetperverlik diye bir aşkları yok. Bursaspor-Beşiktaş maçı oynanıyor, maçtan sonra oradaki görevli polislerimiz niye görevli? Sadece o maçın huzur içinde yapılsın, ondan sonra da bütün seyirciler evlerine, şehirlerine uğurlansın diye oradalar. Bir milli görevi yerine getiriyorlar. Ardından bunlar kalleşçe, alçakça otobüslerine binmek üzere hazırlıklarını yapan genç aslanlarımıza el yapımı bomba yüklü araçla iki noktada saldırıyor ve içimizi sızlatan bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. Ben tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize şifa, ailelerine sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun ama şunu bilmeliler ki, bunları yanına koymayacağız. Daha ağır bedeller ödeyecekler.”

Patlayıcının türüne ilişkin detay olup olmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün incelemelerini yapıyorlar. İncelemeler bittikten sonra bunların cinsi nedir, bunlar tabi ki el yapımı bombaların değişik şeyleri var, nedir, ne değildir bunların incelemelerini yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığımız detaylı açıklamaları yapar” yanıtını verdi.

BAŞBAKAN PKK’YI İŞARET ETTİ

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Beşiktaş'ta meydana gelen terör saldırısı sonrası açıklamalarda bulundu. Yıldırım, saldırıya ilişkin, "Büyük ihtimalle PKK'nın marifeti, tereddüt yok" dedi

SÜLEYMAN SOYLU: İÇİMİZ YANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları ise şöyle:

"Bu iki patlamada milletimize üzülerek ve içimiz yanarak belirtiyoruz ki şu anda Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. Beşiktaş- Bursaspor maçının hemen akabinde Bursaspor taraftarı tahliye olduktan sonra çevik kuvvet ekiplerimizin toplanma yerinde, saat 22.29'da el düzenekli olduğunu değerlendirdiğimiz bomba yüklü bir araç, el düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor. Burada içimizin yandığını ifade etmek istiyorum."

Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 11.35'te yaptığı açıklamada, şehit sayısının 38'e yükseldiğini duyurdu. Soylu şehitlerden 30'unun polis olduğunu belirtti. 1 kişinin ise kimliği tespit edilemedi.

13 KİŞİ GÖZALTINDA

Saldırıya ilişkin, patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak şu anda yapılan operasyon çerçevesinde 13 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Bakan Soylu ilk yaptığı açıklamada şunları aktardı:

"166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var. Yaralılarımızın bir kısmı taburcu edildi ve yaralılarımızın 23'ünün 17'si şu anda ameliyatta, 6'sı ise yoğun bakımda."

Sağlık Bakanı Akdağ da yaralıların durumuna ilişkin yaptığı ilk açıklamada "Hastanelerimizde kayıtlı hasta sayısı 166, bunlardan 20'si evlerine gönderilebilmiştir. Şu anda halihazırda ameliyat halinde olan 17 kardeşimiz var. 6 kardeşimiz de yoğun bakımda, yoğun bakımda olan kardeşlerimizin 3'ünün durumu oldukça ciddi" ifadelerini kullandı.

"KESİN DEĞİL AMA PKK"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada "Kesin değil ama oklar PKK'yı gösteriyor" diyerek saldırının işaretlerinin PKK'yı gösterdiğini belirtti.



Özel Güvenlik Şube Müdürü şehit oldu

İstanbul Özel Güvenlik Şube Müdürü Vefa Karakurdu'nun alçak saldırıda şehit olduğu belirtildi.



Kızılay: Kan stoktarımız yeterlidir

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Dolmabehçe'de yaşanan patlamanın ardından yaptığı açıklamada "patlama bölgesinde bulunan tüm hastanelere yeterli miktarda kan sevk edilmiştir. Kan stoklarımız yeterlidir" dedi.



6 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş'ta çevik kuvvet ekibine yönelik düzenlenen saldırıya ilişkin terörden sorumlu başsavcı vekili İsmail Uçar ile 5 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

TFF'den açıklama

Beşiktaş Vodafone Arena'nın yanında meydana gelen patlamayla ilgili Türkiye futbol Federasyonu'ndan açıklama geldi.

TFF açıklamasında, "İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena önünde meydana gelen hain bombalı saldırıda, çok sayıda polis ve vatandaşımızın yaralandığını büyük üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

İnsanlık dışı vahşi terör saldırısını şiddetle kınarken, olayda yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" denildi.



İŞTE PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER:



Polis kontrollü patlama yaptı

Öte yandan, Dolmabahçe'de 01:15 sularında 3. bir patlama sesi duyuldu. Güvenlik güçleri, şüpheli bir araçta fünyeyle patlattı.

Beşiktaş'taki bombalı saldırıya ilişkin, olay yeri inceleme ekipleri çalışma başlattı. Olay yerine gelen ekipler, Maçka parkını büyük bir titizlikle kontrol ederek, araştırmalarını sürdürüyor.

Beşiktaş'ta gerçekleşen bombalı saldırının ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı olay yeri inceleme ekipleri ile itfaiye görevlileri Maçka Parkı'nda ve patlamanın çalışma başlattı. Çok sayıda polisin görev yaptığı patlama alanında, tüm deliller poşetlenerek tek tek toplanıyor.