Televizyon
01 Eki 2014 15:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:47

Devlet için her yol mübah: Behzat Ç, Yeşil mi oldu?

Behzat Ç. ile adeta fenomen olan Erdal Beşikçioğlu'nun yeni dizisi Reaksiyon'da canlandırdığı Yavuz karakteri; giyimi, tarzı ve derin devlet fikriyle fena halde Yeşil'e benziyor...

Star TV'ye yayınlanan ve yeni dönemin 'derin ilişkileri'ni, güç dengelerini ve çatışmalarını anlatma iddiasında olan Reaksiyon adlı dizide ilginç bir benzerlik dikkat çekiyor.
Behzat Ç. karakteri ile dizi dünyasında fenemon haline gelen Erdal Beşikçioğlu'nun Reaksiyon'daki görünüşü 'derin devlet' denildiğinde ilk akla gelen isim olan Mahmut Yıldırım'ı, yani nam-ı diğer Yeşil'i anımsatıyor.
Reaksiyon'daki daki eski istihbaratçı Yavuz'un (Erdal Beşikçioğlu) giyim tarzı duruşu, Yeşil'in en bilinen fotoğrafındaki hali, giyim tarzı ve tavrını bir hayli andırıyor.



Aslında benzerlik bununla da sınırlı değil. Yavuz, eski bir istihbaratçı. Ve 'paralel', 'yandaş' vb. yeni güç dengeleri içinde eski 'derin devleti' temsil ediyor. Zaten iş yapma biçimi de öyle. Emekli oluyor ama devleti menfaati için kendini fedaya hazır. Her türlü yola başvurma potansiyeline sahip. Emir almıyor. Tek bir yasa tanıyor, devlet için her yol mübah!



Nitekim ekibi de öyle. Hepsi ya emekli olmuş ya görevden alınmaş özel harekatçılardan oluşuyor. İşadamlarından siyasetçilere kadar herkese dokunabilecek bir ekip bu. Üstelik son derece rahat biçimde komplo kurabiliyor, cinayet işleyebiliyor.
Yeşil'in de ekibi eski özel harekatçılardan oluşuyordu ve tam anlamıyla 'eski derin devleti' temsil ediyordu. Herkese dokunan, dokunulabileceğini düşünen, suikast, cinayet işleyebilen bir ekipti bu.
Reaksiyon'un senaristi Bahadır Özdener. Kurtlar Vadisi'nin yaratıcı ekibinden. Kurtlar Vadisi'nin ilk dönemlerinde de 'Siyah' kod adlı bir 'derin devletçi' ortalıklarda dolanırdı. Özdener'in bu konudaki bilgisi malum. Yavuz'dan giderek bir Yeşil çıkartması da sürpriz olmayacak gibi...

Radikal