Gündem
25 Tem 2017 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:01

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu'ndan açıklama!

Cumhuriyet Gazetesi davasının ikinci gününde gazetenin genel yayın yönetmeni tutuklu sanık Murat Sabuncu savunmasını yaptı.

 Sabuncu’nun savunmasını tamamlamasının ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ duruşmaya öğle arası verdi. Verilen arayla birlikte adliye önünde toplanan gazeteciler, tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde "Hepsini istiyoruz" yazılı pankart açarak, "Gazetecilere özgürlük" sloganları attı. Ardından davaya ilişkin açıklamada bulunuldu.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu adına gazeteci Ertuğrul Mavioğlu tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bütün dünyanın gözü bu davanın üzerinde. Çünkü bu dava, sadece Cumhuriyet Gazetesi’nin 17 yazar, muhabir ve yöneticisinin yargılandığı bir dava değil. Bu dava, Türkiye’de demokrasinin varlığı ya da yokluğunun test edildiği, başta basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere tüm dünyada kabul görmüş evrensel düzlemdeki hak ve özgürlüklerin kullanılıp kullanılmadığının sınandığı bir dava."

Bu davanın bir diğer öneminin ise "Türkiye’de halkın haber alma hakkının önündeki engellerin ya daha da perçinlenmesine ya da yıkılıp geçilmesine yol açacağı olmasıdır" diyen Mavioğlu devamında, "Türkiye’de 150 gazeteci tutuklu. OHAL şartlarında çıkarılan KHK’lerle yüzlerce gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi kapatıldı. Binlerce gazeteci bu süreçte işsiz kaldı" ifadesinde bulundu.