Gündem
06 Tem 2015 14:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Çin'den flaş Uygur Türkleri açıklaması!

Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin batısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde herhangi bir "etnik sorun" olmadığını savundu.

Reuters'ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uygurlar huzurlu ve hallerinden memnun bir şekilde yaşayıp çalışıyorlar. Anayasadaki kanunlar çerçevesinde dini özgürlüklerinden faydalanıyorlar" iddiasında bulundu.

Hua, "Yani bazı haberlerde bahsettiğiniz gibi Şincan'da sözde 'etnik sorun' diye bir şey yok" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan olarak da bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara yönelik politikaları yüzünden gerildi. Bölgedeki Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin Çin yönetimi tarafından yasaklandığına dair haberler üzerine Türkiye'nin birçok kentinde günlerdir gösteriler düzenleniyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta yayımladığı açıklamayla, konuya ilişkin endişesini dile getirmişti. Açıklamada, "Türkiye'nin duyduğu derin kaygının Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisine de iletildiği" belirtilmişti.