Televizyon
05 Mayıs 2015 16:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Çiçekçiler o reklam filmini RTÜK'e şikayet etti: Darbe girişimidir!

Bir beyaz eşya firmasınca Anneler Günü dolayısıyla hazırlanan 'Yine mi Çiçek' sloganlı reklam filmine çiçek üreticilerinden tepki geldi.

Çiçek üreticileri, reklam filmi ile hediye çiçeğin küçümsendiğini savunurken, Antalya Ticaret Borsası (ATB), reklamın yayından kaldırılması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yazılı şikayette bulundu.

RTÜK'e gönderilen yazıda, ATB Çiçekçiler Meslek Komitesine üye şahıs ve firmalardan gelen şikayetlerde bir beyaz eşya firması tarafından hazırlanan, radyo ve televizyonlarda yayınlanan Anneler Günü'ne özel reklam içeriğinde çiçeği değersiz gösteren görüntü ve sözlerin bulunduğu kaydedildi.

Şikayette, 'Yine mi Çiçek' temalı reklam kampanyasının yüzlerce çiçek üreticisi ile ihracatta önemli paya sahip sektörü olumsuz etkilediği ifade edilerek, söz konusu reklamın kaldırılması istendi.

Reklam filminde ütü yapan, mutfakta yemek hazırlayan annelere 'Yine mi Çiçek' denilerek, çiçek yerine firmaya ait ürünlerin alınması öneriliyor.

"Çiçekçilik sektörüne darbe girişimidir"

Konuyla ilgili açıklama yapan ATB Başkanı Ali Çandır, anne ile çocuk arasındaki en güzel bağın duygusal bağ olduğunu dile getirdi.

Annelerin en özel gününde çiçeğin duygusallığını yok sayarak ilişkiyi metaya indirmenin, birçok değerin kaybolmaya yüz tuttuğu dönemde onaylanacak bir durum olmadığını vurgulayan Çandır, şöyle devam etti:

"Söz konusu reklam, Türkiye ekonomisine ve ihracatına önemli katkı sağlayan çiçekçilik sektörüne darbe girişimidir. Barış ve hoşgörünün sembolü, sevginin en güzel dili çiçek, söz konusu reklamla değersizleştirilmeye çalışılıyor. Çiçek, dünyada rüşvet olarak kabul edilmeyen tek hediyedir. Reklamdan rahatsız olan Çiçekçiler Meslek Komitesi üyelerimizin talebi doğrultusunda RTÜK'e yazılı başvuruda bulunarak reklamın yayından kaldırılmasını talep ettik. Bize gelen bilgiye göre RTÜK şikayet hattına da sözlü yapılmış çok sayıda başvuru var. Konunun takipçisi olacağız."

Bir ürünün pazarlanması amacıyla başka ürünün karalanmasının rekabet kurallarına aykırı olduğunu ifade eden Çandır, Reklamcılar Derneği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasaya Gözetimi Genel Müdürlüğüne de konuyla ilgilenmeleri çağrısında bulundu.

Çandır, "Firmanın da tepkilere duyarsız kalmayacağını, sağduyulu davranarak reklamı geri çekeceğini düşünüyorum. 300 bin kişinin ekmek kapısı olan çiçeğe lütfen dokunmayın" dedi.