Gündem
05 Mayıs 2016 15:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:30

CHP Milletvekili Atila Sertel: Yerel TV’lerin uydu kirası düşürülsün

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM KİT Üst Komisyonu’nda Türksat’ın denetlenmesinde yerel televizyonların uydu kirası bedelini gündeme getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM KİT Üst Komisyonu’nda Türksat’ın denetlenmesinde yerel televizyonların uydu kirası bedelini gündeme getirdi ve “Aylık 28 bin dolar uydu kirası yerel televizyonlar için çok yüksektir. En azından yüzde 50 oranında düşürülmesi gerekir” dedi. Sertel’in yerel televizyonlara “can suyu” niteliğindeki bu önerisine KİT Komisyonu üyeleri ve Türksat’ın tepe yöneticileri olumlu yanıt verdi.

TÜRKSAT’ın 2013-2014 yılı hesaplarının değerlendirildiği TBMM KİT Üst Komisyonu toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yerel televizyonlardan aylık 28 bin dolar frekans bedeli alındığını ve çok sayıda televizyonun bu rakamı ödemek de zorlandığını ifade etti. Merkezi İstanbul’da olan ve reklam pastasından önemli bir pay alan televizyonla, küçük bir ilde yayın yapan televizyon arasında fark olduğunu dile getiren Atila Sertel, şunları söyledi:

HAKSIZ REKABET     
                                
“Yerelden uyduya çıkarak yayın yapan televizyonların önemi çok büyük. Yerelden genele ve kendi ilinden uydu aracılığıyla tüm dünyaya yayın yapıyorlar. Kentlerde yaşanan gelişmeleri ve sorunları aktarıyorlar. Avusturya’da, Almanya’da oturan bir Şanlıurfalı ya da Adıyamanlı kendi şehriyle ilgili haberleri yerel televizyonlardan takip ediyor. Biliyorum ki Şanlıurfa’nın sıra gecelerini kendi kanalından izleyen ve yurt dışında yaşayan çok sayıda Şanlıurfalı yurttaş var. Ancak yerel televizyonlar yüksek girdi maliyetleri ve reklam pastasından pay alamamaları nedeniyle ciddi sıkıntılar çekiyor. Ayakta kalma mücadelesi veriyor. Yerel televizyonlar ile Türkiye ve dünya çapında çok izlenen tanınmış, yaygın televizyonların aynı değerlendirilmesi büyük haksızlık. Yerel televizyonların güçlenmesinin önü açılması gerekiyor. Türksat’ın yeni yönetim kurulu başkanı eski Bakan Vecdi Gönül’den ve yeni genel müdürden ricam yerel televizyonlara uygulanan kira bedellerinin düşürülmesidir. En azından yarı fiyatına düşürülerek yerel televizyonlara can suyu verilmelidir.”

ÖNERİYE DESTEK

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in bu önerisi üzerine söz alan AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek de öneriyi desteklediğini ifade etti. Akyürek, “Sayın Sertel’in söylediklerine katılıyorum. Yerel TV’ler can çekişiyor. Destek verilmesi ve uydu kiralarının düşürülmesi fikrine katılıyorum” dedi. Yerel televizyonlardan alınacak aylık frekans ücretinin düşürülmesine yönelik öneriye KİT Komisyonu’nun diğer üyeleri ve Türksat yöneticileri de olumlu yaklaştı. Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, bu konuda bir çalışma yürüteceklerini ifade etti.

KAPATILAN KANALLAR

KİT Komisyonu toplantısında uydudan çıkarılan kanallar hakkında da söz alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Daha önce, Kablo TV ve Teledünya’daki yayınlardan çıkartılan TV ve radyo kanallarının uydu yayınları da sonlandırıldı. Hükümete muhalif oldukları için daha ne kadar kanalı karartacaksınız” diye sordu.