Gündem
29 Tem 2016 14:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:25

CHP, Erhan Çelik'in maaşını sordu: TRT Ana Haber kaça sunulur?

TRT'nin kendi kadroları yerine dışarıdan sözleşmeli çalıştırması ve yüksek miktarda ödeme yapıldığı iddiaları üzerine CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni bir iddiayı Meclis'e taşıdı.

15-16 Temmuz darbe girişimi sonrasında yeniden gündemde olan TRT Ana Haberleri artık Sunucu Erhan Çelik'e emanet... TRT spikerlerinin tehditle darbe bildirisi sunmak zorunda bırakıldığı kurumda, ana haberi sözleşmeyle artık kurum dışından bir isim sunmaya başladı.

TRT'nin kendi kadroları yerine dışarıdan sözleşmeli çalıştırması ve yüksek miktarda ödeme yapıldığı iddiaları üzerine CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni bir iddiayı Meclis'e taşıdı.

Arslan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a yönelttiği soruyla TRT'nin Erhan Çelik ile 19 Eylül'e kadar bir aylığı 30 bin liradan anlaşılıp anlaşılmadığını,  ödenecek verginin dahi TRT tarafından karşılanması yönünde bir görüşme olup olmadığı iddialarını sordu.

Milletvekili Kazım Arslan, uzun süredir TRT geliri ve harcamalarının azaltılması, vatandaşta kesilen bandrol ücreti ve katkı payının kaldırılması, TRT'nin yayıncılığında tarafsız, kamusal yayıncılığın geri getirilmesi ve TRT'nin tüm partilere açık bir kanal haline dönüştürülmesi için yeni bir yayın çizgisi izlenmesi adına kanun teklifleri veriyordu.

Denizli Milletvekili Kazım Arslan, TRT'de onlarca maaşlı ve deneyimli sunucu varken, sunucu transferi kararının gerekçesini ısrarla beklediklerini belirtti. Milletvekili Arslan, Erhan Çelik'in Ankara'da lüks bir otelde 19 Eylül'e kadarki konaklama masraflarının kurum tarafından karşılanıp karşılanmayacağını ve Erhan Çelik'in çalıştığı sürece tüm Ankara-İstanbul uçak biletlerinin TRT tarafından ödenip ödenmeyeceğinin açıklanmasını da talep etti.

CHP Milletvekili Arslan'ın soru önergesi şöyle:

"15-16 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında gelinen aşamada, TRT Ana Haberlerini kimin sunacağı ve Kurumca yapılacak ödemeler, kamuoyundaki tartışma konularından biri olmuştur.

Buna göre;

- TRT Ana Haber sunucusunda değişikliğe gidilmesinin, kurum dışından sözleşme imzalanarak göreve getirilen Erhan ÇELİK ile sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir?

- Yakın zamana kadar Zafer KİRAZ ile TRT Ana Haberlerinin izlenme oranlarının yükseldiğine dair kanallarınızda birçok yayın yapılmışken, TRT’nin böyle bir tercihte bulunmasının nedeni nedir?

- TRT’de sunucu olarak istihdam edilen personel sayısı kaçtır; ortalama aylık ücretleri ne kadardır? Bu deneyimli personele haber sunma görevi verilmesi yerine neden dışarıdan bir sunucuyla anlaşılmıştır?

- Farklı haber kanallarında sunucu ve yöneticilik yapmış Erhan ÇELİK ile kurumunuz, 19 Eylül’e kadar aylık 30 Bin TL nakit karşılığında anlaşma imzalamış mıdır?

- Anlaşmaya Erhan ÇELİK’in Ankara’da lüks bir otelde bir aylık konaklama, 19 Eylül’e kadarki tüm İstanbul-Ankara uçak bileti masraflarının kurumca karşılanması dahil midir?

- Anlaşma sürecinde Erhan ÇELİK’in TRT’den alacağı ücretin vergisinin de TRT tarafından karşılanması yönünde bir görüşme olmuş mudur; vergiyi sunucu adına kurum mu ödeyecektir?

- TRT bünyesinde çalışan personelin istihdam türlerine göre dağılımı ve sayısı nedir?

- 2015 ve 2016 yılında, yayın içeriği ve kanal bazında, TRT kaç firmadan, hangi yapım ve yayın işlerini satın almıştır; bunun karşılığında ne kadar ödeme yapılmıştır?

- 2015 ve 2016 yılında, TRT kanallarında kurum bünyesinde kadrolu olmayan kaç sunucu ve yorumcuya, ne kadar ödeme yapılmıştır; bahse konu sunucu ve yorumcuların katıldığı programların içeriği ve adları nedir?"