Medya
08 Ara 2015 12:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:13

Cengiz Semercioğlu’nun Deniz Seki yazısına Sabah yazarından jet yanıt!

Cengiz Semercioğlu’nun Deniz Seki yazısına Sabah magazin eki Günaydın’ın yazarı Mevlüt Tezel’den jet yanıt geldi.

ATV’nin reyting rekorları kıran dizisi “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” Türkiye televizyon tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Dizinin son bölümündeki cezaevi sahnelerini Deniz Seki’nin koğuşunda çekildi.

Deniz Seki’nin de konuk oyuncu olarak yeraldığı dizinin son bölümü yayınlanmadan sosyal medyada konuşulurken Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu'nun köşesinde tepki geldi.

ATV'nin dizisi diye mi izin verildi sorusunu soran Semercioğlu, Deniz Seki ile röportaj yapmak istediğinde gazetecilerin içeri kalem bile sokamadığını; savcının kendisine "bir daha gelme izin vermem" diye sert tepki gösterdiğini anımsattı ve sordu: "Can Dündar ile belgesel, ya da film çekmek istesek izin verilecek mi?"

Semercioğlu’nun yazısına Sabah magazin eki Günaydın’ın yazarı Mevlüt Tezel’den jet yanıt geldi.

Tezel, “Doğan ya da başka bir medya grubu ya da bir yapımcı, TV kanalı Deniz Seki'yi dizide oynatmayı akıl edememişse ya da bunun için uğraşmamışsa Adalet Bakanlığı'nın bunda suçu ne?” dedi.

İşte Mevlüt Tezel'in yarın gazetenin basılmasını beklemeden Sabah'ın internet sitesinde yayımladığı o yazı:

ADALET BAKANLIĞI ÖZGÜRLÜK İÇİN YENİ BİR KAPI AÇTI AMA ONU DA KISKANDILAR!

Deniz Seki'nin cezaevinde atv'nin dizisi 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz' için kamera karşısına geçmesi dünya televizyonculuk tarihine geçecek çapta bir olay. Elbette Seki'nin yattığı Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bu dizinin çekilebilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan nasıl izin alındığı ya da hangi gerekçeyle bu imkanın tanındığı da ayrı bir tartışma konusu.

KISKANMA SEN DE YAP!

Tesadüfe bakın ki, bugün Hürriyet'ten Cengiz Semercioğlu da ben de bu tartışmayla ilgili yazılar kaleme almışız. Ama ikimizin olaylara bakış ve yaklaşım açısı çok farklı. Ben yarını bekleyemedim hemen dünya TV tarihinde ilk kez yaşanan bu olayla ilgili yeni bir yazı kaleme aldım.

Öncelikle Semercioğlu'nun yazısın da "Sizin kanal yapar da bizim kanal niye yapamaz, siz bu haber patlatırsınız da biz nasıl geride kalırız" gibilerinden bir kıskançlık sezdim. Cengiz kendisinden örnek verip; Deniz Seki ile röportaj yapmak için kağıt-kalemi bile zor soktum siz nasıl koskoca bir set ekibini içeriye sokabildiniz diyor. Yazının başlığında da "Cezaevine nasıl set kuruldu Sayın Bakan?" diye hesap soruyor. Yahu ne güzel işte sen akıl etmişsin uğraşmışın röportajını yapmışsın ama senin yaptığından daha büyük bir proje ortaya çıkaranlar için neden Adalet Bakanlığı'ndan hesap soruyorsun?

AYLARDIR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYORDU

Doğan ya da başka bir medya grubu ya da bir yapımcı, TV kanalı Deniz Seki'yi dizide oynatmayı akıl edememişse ya da bunun için uğraşmamışsa Adalet Bakanlığı'nın bunda suçu ne? Hemen biliyor musun dizinin yapımcısı Raci Şaşmaz bu izni nasıl aldığını. Seki'yi cezaevinde dizide oynatmak için aylar öncesinden çalışmalara başlanmış. Senaryolar Adalet Bakanlığı'na yollanmış, onay alınmış. 45-50 kişilik dizi ekibinin GBT'leri çıkarılmış, göz taramaları yapılmış. Dizide Seki'yi oynatarak verilmek istenen mesajlar Adalet Bakanlığı'na anlatılmış. Özetle TV tarihindeki bu ilkin gerçekleştirilmesi için büyük bir güven duygusu oluşturulmuş. Şimdi başkası böylesine bir emek harcamadıysa, güven duygusu oluşturmadıysa bunda Adalet Bakanlığı'nın suçu ne?

HER PROJE İÇİN ÖZEL İZİN VERİLMEZ

Ha bu arada Semercioğlu uyuyor; dizide Oktay Kaynarca'nın cezaevine düştüğü önceki bölümler de Maltepe Cezaevi'nde çekildi. Yani daha bu dizi hayata geçmeden proje aşamasında her şey için çalışılmış.

Semercioğlu bir Zeki Müren'e saygı albümünü örnek göstermiş, Deniz Seki'ye bir şarkı bile okutamadıklarından bahsetmiş. Yahu o albümün kimin yaptığını, hangi ticari cinlikler peşinde koştuğunu bilen biliyor! O albümü yapanlar acaba ne kadar uğraştılar izni alabilmek için? Demek ki, bir güven duygusu oluşturamadılar. Kaldı ki, bir kere izin çıktı diye her önüne gelen Seki ile cezaevinde albüm, klip, film, dizi vs. çekecek değil. Bu izinler bir kere bilemedin iki kere ve özel bir proje için verilir.

BİR TELEVİZYON YAZARI OLARAK ALKIŞLAMAN GEREKİRDİ

Semercioğlu bir de madem cezaevlerine set kurulabilme dönemi resmen başladı hadi bana da Silivri'ye set kurup Can Dündar ve Erdem Gül'le belgesel, dizi çekmeme izin verin. Hadi bakalım verin bu izni de görelim tarzı eleştiri mi yoksa kinaye mi yaptığı belli olmayan cümleler kurmuş. Yap, çalış, proje çıkar ortaya git Adalet Bakanlığı'na seni ya da bir başkasına engel olan yok ki Cengiz! Adalet Bakanlığı ben sadece Raci Şaşmaz'a dizi çektiririm demiyor ki. Aslında Adalet Bakanlığı'nın bir suçlu için cezaevinin kapılarını açması, dizi çektirmesi büyük övgüyü hak eden bir olay. Bu karar başka projelerin de kapısını açar, yeter ki Adalet Bakanlığı'nda gerekli güven duygusunu oluşturulsun ve o projeler özel anlamlı işler olsun!

Cengiz'in yaptığı gibi Adalet Bakanlığı, kendi adamlarına dizi çektirir anlamına gelen bir yazı yazmak çok vasat bir yaklaşım! Bence Adalet Bakanlığı daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi için çok önemli bir kapı açtı. Adalet Bakanlığı'nın bu kararının desteklenmesi, alkışlanması gerekirken bu tarz vasat yazıların çıkması üzücü!