Gündem
25 Ağu 2016 13:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:29

Can Dündar’a saldırının sanıkları ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ten ağır cezalık

Can Dündar’a silahlı saldırıyı gerçekleştiren Murat Şahin ve iki sanığın dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’a silahlı saldırıyı gerçekleştiren Murat Şahin ve iki sanığın dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verildi. Sanıkların ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan yargılanması istendi.

Dündar’a 6 Mayıs’ta MİT TIR’larıyla ilgili davası görülürken Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda NTV muhabiri Yağız Şenkal bacağından yaralanmıştı.

Can Dündar’a iki el ateş etmesinin ardından polise teslim olan Murat Şahin, emniyetteki ifadesinde saldırıyı tek başına gerçekleştirdiğini ileri sürmüş, niyetinin öldürme değil korkutma olduğunu söylemişti.

Avukatlar talep etti

28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında söz alan Dündar’ın avukatı Bülent Utku, sanıkların eylemi örgütlü işlediğini ve eylemin kasten öldürmeye teşebbüs suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek dosyanın ağır ceza mahkemesinde görülmesini talep etti.

Saldırıda yaralanan muhabir Şenkal’ın avukatı da, müvekkiline isabet eden merminin ayağına değil de ölümüne yol açacak şekilde vücuduna isabet edebileceğini ifade ederek, dosyanın görevsizlik kararı verilip ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.

‘Öldürmek istesem Dilek Dündar’ı kenara iterdim’

Son olarak söz alan tutuklu sanık Şahin kasten öldürmeye teşebbüs suçunu kabul etmediğini söyledi ve ekledi: “Eğer öldürmek isteseydim beni tutan Dilek Dündar’a vurur, kenara iterdim ve ateş ederdim.”

İfadelerin tamamlanmasının ardından davayı karara bağlayan 28. Asliye Ceza Mahkemesi sanıkların işlediği eylemin ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu’ kapsamında tartışılması gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verdi ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

Yeni hapis cezaları

Bu bağlamda ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘hakaret’ ve ‘ruhsatsız silah’ suçlarından Murat Şahin’in 30 yıldan 47 yıla kadar, ‘azmettirmek’ suçundan tutuksuz sanıklar Sabri Boyacı’nın 10 yıldan 18 yıla kadar, Habip Ergün Celep’in ise dokuz yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları talep edildi.

İddianamede ise Şahin’in ‘kasten yaralama’, ‘silahla tehdit’, ‘hakaret’, ‘6136 sayılı kanuna muhalefet’ suçlarından dört yıldan 11 yıla kadar hapsi isteniyordu. Azmettirmekle suçlanan diğer iki şüphelinin de ‘kasten yaralama’ ve ‘silahla tehdit’ suçlarından iki yıl sekiz aydan yedi yıla kadar hapsi talep ediliyordu.