Gündem
12 Eki 2016 17:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:35

Can Dündar Sakharov Ödülü'ne aday gösterildi!

Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar Avrupa Parlamentosu’nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi.

Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları ve ifade özgürlüğünü savunan kişilere verdiği Sakharov Ödülü'nün bu yılki adayları açıklandı.

Adaylar arasında gazeteci Can Dündar'ın yanı sıra Kırım Tatarlarının sesini dünyaya duyurmaya çalışan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Ezidi insan hakları aktivistleri Nadia Murad ve Lamiya Ayi Başar yer alıyor.

CAN DÜNDAR

Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar 2015 yılının kasım ayında MİT tırları ilgili yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanmıştı. Şubat ayında serbest kılan Can Dündar 2016 mayısında "devletin gizli belgelerini ifşa etmek” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci Can Dündar İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde kararın açıklanmasını beklediği sırada silahlı saldırıya uğramıştı.

MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU

Altı aylık bebekken ailesiyle birlikte Kırım'dan Orta Asya'ya sürülen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 45 yıl sonra memleketine geri dönebilmişti. Kırımoğlu 1991-2013 yılları arasında Kırım Tatar Milli Meclisi'nin başkanlığını yaptı. Ukrayna parlamentosunda da milletvekili olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu insan hakları ve azınlık hakları için girişimleri nedeniyle ödüle layık görüldü. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra aktivistlere giriş yasağı getirilince Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da memleketine girişine izin verilmemişti.

NADİA MURAD VE LAMİYA AYİ BAŞAR

Nadia Murad ve Lamiya Ayi Başar, 2014 yazında Sincar (Irak) yakınlarındaki Koço köyünden IŞİD'in düzenlediği katliam sonrasında kaçırılmıştı. Yaklaşık 2 bin Ezidi kadın ve kız çocuğu gibi seks kölesi olarak cinsel şiddete maruz kaldılar. IŞİD'in elinden kurtulmayı başaran iki kadın, Ezidi kadınların durumuna dikkat çekmek için gösterdikleri çabalar nedeniyle ödüle layık görüldü. Nadia Murad, Ezidilere uygulanan katliamın soykırım olarak tanınması için de mücadele ediyor.

ÖDÜLÜN SAHİBİ 27 EKİM'DE BELLİ OLACAK

Ödülü kazanan isim 27 Ekim tarihinde Avrupa Parlamentosu Başkanı ve parlamentoda yer alan grupların liderleri tarafından belirlenecek. Ödül 14 Aralık tarihinde törenle sahibine ya da sahiplerine verilecek.

1988’de Sovyet muhalif Andrei Sakharov adına verilmeye başlanan ödül insan haklarını ve özgürlükleri savunan kişi ve gruplara veriliyor. Geçen yıl ödülü alan isim Suudi blog yazarı Raif Badawi’nin kazanmıştı.