CineRadar
31 Eki 2014 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

Çağan Irmak iddialı geliyor: Unutursam Fısılda

Ekim ayında vizyonu son haftasında vizyon daha sakin... Bu hafta gösterileceği açıklanan Kıyamet Gecesi serisinin 4. sü gösterimden çekilince meydan altı yeni filme kaldı.

Bu hafta gösterime giren altı filmin, üçü yerli yapım. Açıkçası çok azı gişeden yüzü gülerek ayrılmamasına rağmen giderek artan yerli film sayısı şaşırtıcı… Türk sinemacıların umutları devam ediyor ancak izlenmeyen filmlerin gişe sayılarında korkunç düşüşler var, filmlerin çoğu kopya masrafını bile çıkaramadan salonlardan ayrılıyor, TV kanalları da önemli komedyenler dışındakilerin yaptıklarına ilgi göstermiyor ama bu hafta iddialı bir yönetmenden özellikle kadın izleyicileri etkileyeceğini düşündüğüm bir epik şarkıcı filmi gösterimde… Çağan Irmak, bu filmle Babam ve Oğlum zamanlarına dönmek niyetinde… Kadro sağlam, promo fotolar renkli ve ilgi çekici, eleştirmenler filmi beğenmedi ama seyircinin tercihi hep şaşırtır.
 
Ayrıca gösterimi iyice gecikmiş olan tarihi epik Pompeii ve festivallerin ödüllü ancak olaylı filmi Sivas da bu hafta gösterime giriyor. Sivas, Altın Portakal’da hayvanseverlerin tepkisini çekti ancak yönetmenin açıklamalarına aldırış etmeden gösterilen oldukça abartılı bir tepki bu… Bence Sivas bu yılın en iyi filmi, sinemada izleme fırsatını kaçırmayın!
 
Uzun lafın kısası; seveceğiniz bir filmi bulabileceğiniz kadar çeşidi bol bir türler geçidi var sinemalarda... Sinema yazarımız Murat Tolga Şen, filmleri bilet almadan önce incelemeniz için Cineradar'da tanıtıyor. İyi seyirler!
 
Unutursam Fısılda
 
Çağan Irmak’ın yönettiği ve Hümeyra, Işıl Yücesoy, Farah Zeynep Abdullah ile Mehmet Günsür’ün oynadığı Unutursam Fısılda, 29 Ekim 2014′de Mars Dağıtım dağıtımıyla TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarıldı.


 
Ayperi ve Tarık, küçük bir kasabada kaderin bir araya getirdiği iki gençtir. Kalbinin en derininde saklanan müzik aşkı, Tarık’la birlikte Ayperi’nin karşısına dikilir. Herkesten saklı hayaller, Tarık’ın besteleri ve Erhan’ın desteğiyle zirveye giden bir yolculuğa dönüşür. Ayperi, Tarık ve Erhan’ın İstanbul’daki şöhret dolu hayatları, onları hayallerinden uzaklaştırır. Ayperi, günün birinde kendini kasabasına bir bavulla dönerken bulacaktır.
 
Sivas
 
Kaan Müjdeci’nin yönettiği ve Doğan İzci, Ozan Çelik, Muttalip Müjdeci, Hasan Özdemir, Ezgi Ergin, Furkan Uyar, Banu Fotocan ile Hasan Yazılıtaş’ın oynadığı Sivas, 31 Ekim 2014′de M3 Film dağıtımıyla Kaan Müjdeci tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Atölyesi kapsamında “1000 Volt Post Prodüksiyonu Ödülü” alan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yapım desteği ile gerçekleştirilen filmin ana oyuncularının neredeyse tamamı, Yozgat Yerköy’de halkından oluşturuldu. Filmde 11 yaşında bir çocuk olan Aslan ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin bozkırda geçen dokunaklı hikâyesi anlatılıyor.
 
Murat Tolga Şen’in Sivas filmiyle ilgili notları:
 
Sivas filminde hepi topu üç profesyonel oyuncu var, kalanı gerçekten oraların insanları, çocukları ve köpekleri… Oyuncu olmayanların daha iyi oynadıklarına dair fikrimi pekiştirdi Sivas; başroldeki Doğan İzci, Uçurtmayı Vurmasınlar’ın Barış’ını da andıran gözleriyle, oynamıyor, yaşıyor. The Fall’da izlediğim Catinca Untaru’dan sonraki en iyi çocuk oyuncu performansı olduğunu söyleyebilirim.
 
Sivas, ilk defa yurtdışında bir festivalde yarışacak olmasına rağmen Anadolu’yu dışarıdakilerin gözünde ilginçleştirecek şekilde paketlenmiş bir film değil. Algı tuzakları yok, yaşamdaki hali neyse o! Film tezek, çimen, saman, ahır, duman kokuyor. İddialı bir söylem olacak ama ben içine bu kadar “Anadolu” sinmiş bir filmi daha önce izlemedim!
 
Sivas’ın yüz vermediği bir sanat sineması tuzağı da şu; minimalist sinemanın hikayesizliğine rağmen dokunabileceğin kadar yoğun bir dram içermesi klişesini elinin tersiyle iten bir senaryoya sahip. Kahkahalar atarak güldüğüm öyle anlar oldu ki… Elinde sigara, şık bir şekilde uzaklara dalıp giden Anadolu köylülerinden çok ötesi var bu filmde…
 
Son tahlilde; eğer amaç gerçekçi sinema yapmak için yola çıkmaksa, Kaan Müjdeci bu anlamda tüm zamanların en iyi işlerinden birine imza atmış. Nuri Bilge Ceylan bu filmi izlediğinde çok kıskanacak. Onun değilse de onu takip eden taklitçi sanat üreticilerinin gösterdiği Anadolu’yu kaldırıp kenara fırlatan, “alın gerçeği bu” diyen bir film var karşımızda…
 
Pompeii
 
Paul W. S. Anderson’un yönettiği ve Kit Harington, Kiefer Sutherland, Emily Browning ile Carrie-Anne Moss’un oynadığı Pompei, 31 Ekim 2014′de Chantier Films dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Milattan önce 79 yılında, Vesuvius volkanı şiddetli bir patlamaya sahne olur ve bulunduğu antik Pompeii şehrini tehdit altına alır. Gemilerde köle olarak çalışan Milo, Naples’e gidecek olan gemide çalıştığı esnada bu patlama anına tanık olur. Öte yandan aşık olduğu Flavia da artık harabeye dönen şehirde sığınacak bir yer aramaktadır. Milo, Pompeii’ye dönüp aşkını ve en yakın arkadaşını kurtarmaya karar verir.
 
Oflu Hoca’nın Şifresi
 
Adem Kılıç’ın yönettiği ve Çetin Altay, Ahmet Varlı, Köksal Engür ile Didem Balçın’ın oynadığı Oflu Hoca’nın Şifresi, 31 Ekim 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Üçgen Yapımevi tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Oflu Hoca için sıradan bir gündür. Çünkü o her gün yerel kanalda, abuk sorulara yanıt vermekte, yöredeki her dişi için bir tehlike unsuru haline gelmiş babasını zaptetmeye çalışmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Hoca’nın da gençliğinde futbol oynadığı Doğanspor Kulübü’ne bir başkan gerekmektedir. Oflu Hoca ile hiçbir özellik taşımayan ve güven vermeyen Müteahhit Ahmet’in başkanlık mücadelesi inanılmaz olaylar eşliğinde başlar.
 
New York’a Hoşgeldiniz
 
Abel Ferrara’nın yönettiği ve Gerard Depardieu, Jacqueline Bisset, Marie Moute ile Pamela Afesi’nin oynadığı New York’a Hoşgeldiniz (Welcome to New York), 31 Ekim 2014’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Bay Deveraux, milyon dolarlarla haşır neşir olan, dünya üzerindeki birçok ülkenin ekonomik kaderini elinde bulunduran, politik olarak da ayrıca çok güçlü bir konumdadır. Ancak dizginleyemediği bir seks tutkusu ve eğilimi vardır. Bay Deveraux, dünyayı kurtarmayı hayal eden, ancak kendini kurtaramayan bir adamdır. Parçalanmış, kayıp gitmiş bir adamdır. Şimdi Bay Deveraux’un düşüşünü seyredin.
 
Arı Maya
 
Alexs Stadermann ile Simon Pickard’ın yönettiği ve Kodi Smit McPhee, Richard Roxburgh, Noah Taylor ile Jacki Weaver’ın seslendirdiği animasyon film Arı Maya (Maya The Bee Movie), 31 Ekim 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla TMC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Unutulmaz kahraman Arı Maya, yıllar sonra yeniden aramıza dönüyor ve ilk kez beyazperde de seyircisi ile buluşuyor. İlk kitabı 1912’de yayınlanan Arı Maya, ilk kez 1975’de ülkemizde ve dünyada TV izleyicisiyle buluşmuştu. Yaklaşık 40 yıldır, dünyanın 160 ülkesinde yayınlanan en ünlü TV dizilerinden biri olan Arı Maya, beyazperde de seyircisiyle buluşuyor.
 
CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.