CineRadar
11 Kas 2016 00:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:39

Çağan Irmak filmlerini sevenler sinemaya!

Bu hafta da sinemaya gitmek için bahanemiz bol! Filmekimi seçkisinin öne çıkan filmlerinden olan Arrival, Çağan Irmak’ın son filmi Benim Adım Feridun, Viggo Mortensen’li bir indie film olan Kaptan Fantastik ve Juan Antonio Bayona’nın yönettiği Canavar’ın Çağrısı sinemada izlenmeyi hak eden işler.

Benim Adım Feridun hem duygusal hem de komik olmak isteyen ve tam da bu yüzden kimlik bunalımı yaşayan bir yapım. Çağan Irmak’ın yaratıcı döneminin bittiğini, eli yüzü düzgün ancak çok da önemli olmayan filmlerle gişe sinemasının sürükleyicilerinden biri olarak devam edeceğinin da işareti adeta. Halil Sezai Paracıkoğlu başta olmak üzere oyuncular elinden geleni yapıyor ancak vizyonda bu kadar dişli rakipler varken işi zor.
 
Arrival ise eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda, filmi henüz izlemedim ancak “eh işte” diyene de rastlamadım. Ya başyapıt ilan ediliyor ya da yerden yere vuruluyor. Ben sanırım beğenenlerden olacağım zira bilimkurgu olsun çamurdan olsun diyenlerdenim ve Denis Villeneuve’nun sinema yapma halini heyecan verici buluyorum.
 
Kaptan Fantastik ise modern bir Peter Pan öyküsü adeta… Modern toplumun imkanlarından ve sömürüsünden kaçan bir adam ve çocuklarının direniş hikayesi olarak önem kazanıyor. Viggo Mortensen yine çok iyi…
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Benim Adım Feridun
 
Çağan ırmak’ın yönettiği ve Halil Sezai Paracıkoğlu, Büşra Pekin, Suzan Aksoy ile Özge Borak’ın oynadığı Benim Adım Feridun, TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Sevgilisi Ayla tarafından terkedilen Ersan, bu ayrılığı kabullenir ve yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu düşünür. Erdek’teki çocukluk evine gider, orada da aradığı huzuru bulamayan Ersan çareyi uzun süredir gitmediği Erdek sahiline gitmekte bulur. Sahile yakın bir düğün salonundan gelen sesler dikkatini çeker ve bir şeyler içip çıkarım düşüncesiyle girdiği düğündeki damadın babası onu yıllar önce Almanya’ya yerleşen kardeşinin oğlu Feridun sanır.
 
Arrival: Geliş (Arrival)
 
Denis Villeneuve’nin yönettiği ve Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Stuhlbarg ile Forest Whitaker’ın oynadığı Arrival: Geliş (Arrival), Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Gizemli uzay gemileri dünyanın farklı bölgelerine iniş yaparlar. Amaçlarının ne olduğu bilinmeyen uzaylılarla iletişim kurmanın yolları aranmaya başlanır. Uzaylılarla iletişim kurması için bir dilbilimcisi olan Dr. Louise Banks ve bir fizikçi olan Ian Donnelly hükümet tarafından göreve çağrılır. Uzaylıların barışçıl mı yoksa istilacı mı olduğu çözülmeye çalışılacaktır. Arrival, 15. Filmekimi’nde seyirci karşısına çıkmıştı.
 
Kaptan Fantastik (Captain Fantastic)
 
Matt Ross’un yönettiği ve Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella ile Samantha Isler’in oynadığı Kaptan Fantastik (Captain Fantastic), Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Ben ve Leslie, çocuklarını geleneksel eğitim sisteminden farklı ve toplumsal normlardan uzakta, Kuzeybatı Pasifik’te satın aldıkları bir arazide yetiştirirler. Aile başlagıçta çok mutludur ancak Leslie’nin ölümüyle yaşadıkları bu cennet düzen bozulur. Ben, şehre götürmeye mecbur kaldığı çocuklarının, bu yeni yaşam biçiminin içinde kaybolmamaları için uğraşırken bir yandan da onları annelerinin olmadığı yeni bir hayata hazırlamaya çalışır.
 
Canavarın Çağrısı (A Monster Call)
 
Juan Antonio Bayona’nın yönettiği ve Sigourney Weaver, Felicity Jones, Lewis MacDougall ile Liam Neeson’un oynadığı Canavarın Çağrısı (A Monster Call), The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
12 yaşındaki Conor, canavar ve peri masallarının fantastik dünyasına kaçmak üzeredir. Bulunduğu okul eğitimden zorbalarla doludur. Conor beklenmedik bir şekilde en olasılık dışı dostunu çağırmış bulunur. Bir gece saat tam 12:07’de yatak odasının penceresinde beliren, 13 metrelik porsuk ağacı, o geceden sonra her akşam o saatte Conor’u ziyaret etmeye başlar.
 
Rus’un Oyunu
 
Levent Özdemir’in yönettiği ve Fırat Tanış, Anastasiya Klueva, Leonid Kulagin ile Levent Özdemir’in oynadığı Rus’un Oyunu, Levent Özdemir Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Hakkını aramanın ve intikamın en çarpıcı hikâyesi. Türkiye’nin tanınmış iş adamlarından birine oynanan bir oyun, şantaj ve inanılmaz sebepler. Züppe, zengin ve sınır tanımayan iş adamı Serhat Vasbi, büyük bir ekip tarafından tuzağa düşürülür. Bu tuzakta kimin haklı, kimin ne kazandığı, ne kaybettiği belirsizdir, gizlidir. Ama film için rahatlıkla şunu söyleyebiliriz: Bir palyalçonun daha maskesi düşecektir.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.