Kitap
03 Nis 2015 15:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

Burak Artuner'in ilk romanı çıktı! "Aşk, Hürriyet, İstibdat"

Gazeteci Burak Artuner'in ilk romanı Aşk, Hürriyet, İstibdat, Can Yayınları'ndan piyasaya çıktı.

Gazeteci Burak Artuner'in ilk romanı Aşk, Hürriyet, İstibdat, Can Yayınları'ndan piyasaya çıktı. Roman, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid, Basil Zaharoff, Mizancı Murad, Kara İzzet Paşa (Romandaki ismi tarihteki ismi Arap İzzet Paşa) gibi gerçek karakterlerin yanı sıra romanın kahramanı Suphi ve Maria'nın aşkı çevresinde bir döneme, o dönemin İstanbul'una, insan zaaflarına, genç Türkler'in özgürlük tutkusuna, mücadelesine uzanıyor.

Dili bir hayli akıcı roman aynı oranda sürükleyici. Edebi anlamda da son zamanlarda görmediğimiz kadar doyurucu. Çarpıcı bir aşk hikâyesi, unutulmayacak İstanbul tasvirleri ve tarihi şahsiyetlerin oya gibi işlenmiş güçlü karakterleriyle sizi hemen sarmalıyor. Roman "Vatan Şairi" Namık Kemal'in ölümünden bir buçuk ay önce oğluna gönderdiği bir fotoğrafın altına yazdığı son mısralarla başlıyor. Ondan sonra sanki sizi tarihte sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Ama bunu sadece tarih romanı olarak düşünmeyin, kitap bugüne de özgürlük gibi evrensel mesajlar veriyor.

ÖLÜMSÜZ İSTANBUL RUHU

Etkileyici İstanbul tasvirleriyle dikkat çeken roman, İstanbul'un geçmişten bugüne ölmeyen bir ruhu olduğuna da değiniyor: "(...) İnsanlar ölüyor. Ne kadar kudretli de olsalar zayıf da olsalar. Ama bu şehir ölmüyor. Onda ölümsüz bir ruh var. Kurulduğundan beri yaşayan tüm insanların ortak ruhu. Onların ruhu buradan hiç ayrılmıyor, evlerin duvarlarına, mezar taşlarına, sokakların çamuruna, Boğaz'ın dalgalarına, kıyılarda kayaların üstünde, suların içinde zümrüt yeşili yosunlara, baharda eflatun bir cennet yaratan erguvan ağaçlarına, sarayların mermerlerine, ibadethanelerin içine, mahalle kahvehanelerine, kadınlar hamamlarına siniyor. Sonra insanların içlerinde doğuyordu."

GAZETECİ EDEBİYATÇI

Dünyada asıl mesleği gazetecilik olan pek çok edebiyatçı vardır. Örneğin Kolombiyalı efsanevi yazar Gabriel Garcia Marquez, gazetecidir. Şöyle der Marquez, bir söyleşisinde, "Her zaman gerçek mesleğimin gazetecilik olduğuna inandım." Devamında: "Peki ya kurgunuzdaki gazetecilik etkisi?" sorusuna şu yanıtı verir: "Bence bu etki karşılıklı. Kurgu benim gazeteciliğimi geliştirdi çünkü edebi bir değer yükledi. Gazetecilik kurgumu geliştirdi çünkü beni gerçeklikle yakın bir ilişki içinde tuttu." Lübnanlı ünlü yazar Amin Maalouf da yine gazeteci kökenlidir. Gazetecilerin mesleklerinden elde ettikleri gözlem gücü, olayları irdeleme yetenekleri, gerçeğe yakın karakterler oluşturmaları onları bir adım öne çıkarır çoğu zaman. Buna bir de her kişide farklı olan hayal gücü ve yetenek eklendiğinde edebiyata yeni soluklar gelir. İşte Artuner, bu ilk romanıyla edebiyatımıza yeni bir soluk getiriyor.