Güncel
21 Mar 2017 15:33 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:28

Bulgaristan'da seçimlere doğru

- Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi, seçim kampanyasını Mestanlı kasabasında sürdürdü
- DOST Partisi lideri Mestan:
- "Artık yenilik zamanı geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketinin sonu geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketini tarihe yollayacağız. Parlak gelecekler bizimdir"- Taksi.

MESTANLI (AA) - Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, "Artık yenilik zamanı geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) sonu geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketini tarihe yollayacağız. Parlak gelecekler bizimdir." dedi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu DOST Partisinin lideri Mestan, 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerine ilişkin kampanyasını sürdürüyor.

Mestan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ilinin Mestanlı kasabasında seçmenlerle buluştu.

HÖH'ün, kendilerinin şehir merkezinde miting yapmalarını engellemek için her türlü yolu denediğini vurgulayan Mestan, "Bizleri şehir dışına gönderiyorlar ama kendileri şehir merkezinde kurdukları platformlarda konuşuyorlar. Onların kalpleri çürük. Bu seçimlerde onları tarihe gömeceğiz." diye konuştu.

Mestan, HÖH'ün tüm çabalarına rağmen kampanyalarını sürdüreceklerini belirterek, şunları söyledi:

"26 Mart'ta sizin çok kolay seçeneğiniz var. Bir tarafta Türk ve Müslüman toplumunu aşırı milliyetçilere satan 'saray' partisi var. Onlar, en büyük Türk düşmanlarını aday listelerinde en başa koydular. Bu kişiler, 2011 yılında Sofya'da camiye saldırdılar, cuma namazı vaktinde namaz kılan kardeşlerimizi tekmelediler, camimizi taşladılar. Böyle kişilerin hak ve özgürlük ismini taşıyan bir partide ne yeri var? 26 Mart'ta cezalarını alacaklar."

DOST Partisinin ise geleceği parlak bir siyasi oluşum olduğunu ifade eden Mestan, partisinin halkın yeni adresi olduğuna vurgu yaptı.

"Halkla yürüyeceğiz, halkın yanında yer alacağız." diyen Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık kimseye boyun eğmeyeceksiniz. 26 Mart'ta seçim odasına girdiğinizde yapayalnızsınız. Sizin oyunuzu kimse kontrol edemez. Oyunuzu baskı, korku altında değil, tehdit altında değil, özgürce, cesurca kullanacaksanız. Oyunuzu kullanmadan önce tek bir ricam var. Hem aklınıza hem kalbinize sorun. Bir Müslümanı, Türkü kalbi hiçbir zaman yanlış yola götürmez. Kalbiniz elinizi 13 numaraya götürecek, DOST'a götürecek. Artık yenilik zamanı geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketinin sonu geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketini tarihe yollayacağız. Parlak gelecekler bizimdir."

- Kasaba halkının DOST Partisine ilgisi büyük

Lütvi Mestan'ın konuşmasını dinleyenlerden ev hanımı Fahriye Demir, DOST Partisinden beklentilerinin büyük olduğunu söyledi.

Oyunu daha önceki seçimlerde HÖH'e verdiğini belirten Demir, "Onların Türkleri temsil ettiğini düşünerek her sandık önümüze geldiğinde oyumuzu HÖH'e verdik. Ancak bugüne kadar aldatıldığımızı gördük. DOST Partisi bizim için yeni bir parti ama buradaki Türklerin sesine kulak vereceğini düşünüyoruz." dedi.

Taksi şoförlüğü yapan Reyhan Çakmak da Lütvi Mestan liderliğindeki DOST Partisinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi.

HÖH'ün Bulgaristan'daki Türklerin sorunlarını dikkate almadığını ifade eden Çakmak, "DOST Partisi bizim için umut. Bugüne kadar bizler için verilen vaatler tutulmadı. Sabrımız taştı. Böyle bir partiye ihtiyaç vardı." diye konuştu.

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçiminde, 7 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için DOST Birliğinin yanı sıra parlamentoda 33 milletvekili bulunan HÖH de mücadele verecek.

Türkiye'nin 2015'in Kasım ayında hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.