CineRadar
05 Şub 2015 21:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

Böyle bir manzaranız olsa...

6 Şubat haftasında iddialı filmler vizyona giriyor. Matrix'in yaratıcıları olarak bilinen Wachowski Kardeşler'den yine bilim kurgu türünde bir örnek; Jüpiter Yükseliyor, haftanın en büyük gişe filmi...

Gişe filmlerinden hoşlanmayan sinemaseverler içince Turist ve Yaban filmleri sinemaya gitme sebebi olacaktır. Çocuklar için Süngerbob macerası ve tarihi kişilikleri beyazperdede izlemeyi sevenler için Özgürlük Yürüyüşü bu hafta gösterime girecek filmlerden...

Özgürlük Yürüyüşü, King’in önde gelen siyah hakları örgütlenmelerinin de kısmi katılımıyla, 1965 tarihinde Selma şehrinden eyalet başkenti Montgomery'e düzenlediği bir yürüyüşün hikayesi… 25 Mart tarihindeki ilk deneme kızgın beyazların ve polisin şiddet uygulaması nedeniyle iptal edildi. Bu şiddet o kadar yoğundu ki 25 Mart 1965, ABD tarihinde ‘Kanlı Pazar’ olarak anıldı ancak Kanlı Pazar, Yurttaş Hakları Hareketine halk desteği sağlanması konusunda bir dönüm noktası oldu.

Özgürlük yürüyüşü, King’in daha önceki eylemlerine de sözsel atıflar yapan, onun eşitlik hareketindeki önderliğinin altını çizerken karakteri romantikleştirme tuzağına düşüyor. Örnek; Martin Luther King 25 Mart’taki yürüyüşe liderlik etmedi, bir sonraki yürüyüşte ise arkasına aldığı kamuoyu ve medya desteğine ve polisin bariyerleri kaldırmasına rağmen yürüyüşü sonlandırdı ve geri çekildi. Bu tavrı bugün bile tartışılırken film bu konularda son derece bağışlayıcı ve King’in otoritesine zarar vermeyen bir yaklaşım sergiliyor. Neredeyse bir Martin Luther King güzellemesi oluyor.

Jupiter Yükseliyor

Lana Wachowski ile Andy Wachowski’nin yönettiği ve Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean ile Eddie Redmayne’in oynadığı Jupiter Yükseliyor (Jupiter Ascending), 06 Şubat 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Jupiter Jones dünyaya geldiğinde, kaderinde çok büyük olayların var olacağına dair birçok işaretler vardır. Şimdi bir yetişkin olan Jupiter, yıldızları hayal etmekte ama her gün kötü ayrılıklarla biten ilişkilerinin soğukluğuyla uyanmaktadır. Bir gün Jupiter’i bulmak için eski bir asker olan Caine, dünyaya geldiğinde, Jupiter Jonesuin kaderi de ortaya çıkmaya başlar.

Özgürlük Yürüyüşü

Ava DuVernay’ın yönettiği ve David Oyelowo, Tim Roth, Tom Winfrey ile Martin Sheen’in oynadığı Özgürlük Yürüyüşü (Selma), 06 Şubat 2015’de M3 Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



1965 yılında Alabama’nın Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 kilometrelik yolda, tarihe geçen üç protesto yürüyüşü yapıldı. Martin Luther King öncülüğündeki bu yürüyüşler kamuoyunu ateşledi ve A.B.D. Başkanı Johnson’un Oy Hakkı Kanunu’nu çıkarmasını sağladı. Film, bu tarihi olaylar zincirinin 50. yılında direnişin filizlenip dev bir insan hakları savaşına dönüştüğü, tehlikelerle ve baskılarla dolu üç aylık sürece odaklanıyor.

Yaban

Jean Marc Vallee’nin yönettiği ve Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski ile Keene McRae’nin oynadığı Yaban (Wild), 06 Şubat 2015’de The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Strayed, hiç deneyimi olmadan, kocaman ağır bir çanta ve zayıf düşmüş iradesinin etkisiyle, Amerika’daki en uzun, en zorlu ve en vahşi transit yol olan Pasific Crest Yol’unu tek başına yürümeye karar verir. Bu zorlu yürüyüşe başlamasından bir müddet sonra bırakmayı düşünür fakat azminden vazgeçmez yoluna devam eder. O birkaç ay boyunca korku, yorgunluk ve tehlikenin içinde O’na cesaret ve güzelliği hatırlatanlara rastlar.

Sevimli Tehlikeli

Özcan Deniz’in yönettiği ve Şükrü Özyıldız, Ayça Ayşin Turan, Türkan Kılıç ile Taner Turan’ın oynadığı Sevimli Tehlikeli, 06 Şubat 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Avşar Film – DNZ Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, aksiyondan drama kadar birçok temayı masallarla birleştiriyor. Birçok masalın ana temasını barındıran filmde Beyaz Atlı Prens’ten Robin Hood’a Rapunzel’den Sindrella’ya, birçok masal komik bir dilde anlatılıyor. Zarok, yıllar önce Edirne’de beşikteki bir çocuğu çalıp büyük acıların yaşanmasına sebep olur. Yıllar sonra bu vicdan azabından kurtulacağı bir fırsat yakalayan Zarok, kaçırdığı kızı ikinci kez kaçırıp gerçek ailesine geri götürür.

Turist

Ruben Östlund’un yönettiği ve Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren ile Clara Wettergren’in oynadığı Turist (Force Majeure), 06 Şubat 2015’de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Turist, Alplere kayak tatiline giden İsveçli bir ailenin dağ manzaralı bir restoranda öğle yemeklerini yedikleri sırada çığ düşmesi ve ailenin bu felaketten kurtulması sonrasında babanın davranışını ele alıyor. İnsanlar stresli durumlarla karşılaştıklarında aptalca şeyler yapabilirler. Bu olayda çığ, hayatta karşılaştığımız günlük mücadeleleri bitiriyor, çekirdek aile kavramını yerle bir ediyor.

Süngerbob Karepantolon

Paul Tibbitt’nin yönettiği ve Antonio Banderas, Frankie Muniz, Clancy Brown ile Tom Kenny’nin seslendirdiği animasyon film Süngerbob Karepantolon (Spongebob: Sponge Out of Water), 06 Şubat 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Dünyanın en sevilen, su altında yaşayan omurgasızı olan Süngerbob Karepantolon, hayatının macerasını yaşamak için kıyıya çıkıyor. Bikini kasabasında hayat, Süngerbob, Patrick Yıldız, Squidward Dokunaç, Sandy ve Bay Eugene H. Yengeç için çok güzel geçmektedir. Yengeç Burger’in çok gizli tarifi çalınınca Süngerbob ile Sheldon J. Plankton güçlerini birleştirir.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.