Gündem
02 Nis 2015 09:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

BirGün'den 10 kritik operasyon sorusu! 'Gazetecinin işi soru sormaktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyonu "başarılı" bularak emniyet görevlilerini tebrik etmesinden sonra BirGün gazetesi manşetine 'Gazetecinin işi soru sormaktır' yazdı ve ekledi: 'Kimse sormasa da biz sormaya devam edeceğiz'.

Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ın rehin alınması sonrası iki DHKP-C militanı'nın "ölü olarak ele geçirildiği" ve Savcı Kiraz'ın "şehit" edildiği polis operasyonu medyanın gündemindeki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyonu "başarılı" bularak emniyet görevlilerini tebrik etmesinden sonra BirGün gazetesi manşetine 'Gazetecinin işi soru sormaktır' yazdı ve ekledi: 'Kimse sormasa da biz sormaya devam edeceğiz'.

BirGün manşet haberinde operasyonun arkasında birçok karanlık nokta bıraktığını yazdı ve olayla ilgili akla gelen 10 soruyu okurlarıyla paylaştı.

İşte BirGün'ün manşeti:



İŞTE BİRGÜN GAZETESİNİN MANŞET HABERİ
1- Olay yerinde bulunan gazeteciler, savcının odasından ilk etapta silah sesi gelmediğini, ilk sesin patlama sesi olduğunu ifade ediyor. Hangi bilgiye dayanılarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından "İçeriden silah sesi gelince operasyon başladı" türünden açıklamalar yapılmaktadır?
2 - Örgüte yakın bir sosyal medya hesabından "İlk talep kabul edildi" açıklamasının yapıldığı ve eylemcilerin bekleme durumunda olduklarını söyledikleri düşünüldüğünde, polis operasyonunun başlama nedeni gerçekte nedir?
3 - Savcı Mehmet Kiraz'ın otopsi ve olay yeri inceleme ekiplerinin raporları kamuoyuyla paylaşılacak mı?
GARİP BASIN AÇIKLAMASI

4 - Operasyonla ilgili bu kadar soru işareti varken, neden İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok basın açıklaması sırasında gazetecilerden soru almayı kabul etmemiş, polisler açıklama öncesi gazetecileri bölgeden uzaklaştırmış ve avukatlarla birlikte gözaltına almıştır?
5 - Özel harekâtçı polislerin düzenlediği ve 3 insanın ölümüyle sonuçlanan operasyon, 'hayat kurtarma' amacını barındırıyor muydu?
6 - Anayasası'nda 'hukuk devleti' yazan bir devlette polislerin görevi, 'terörist' olarak kabul edilse dahi insanları öldürmek midir, yoksa sağ yakalayıp adil yargılanmalarını sağlamak için adalete teslim etmek midir?
7- Savcı Kiraz ve 2 eylemci canlı olarak içerideyken odayı bombalayıp otomatik silahlarla taramak, 'başarılı bir operasyon' olarak değerlendirilebilir mi?
IŞİD'LE KONUŞMUŞLARDI

8 - Irak'ta rehin alınan Konsolosluk çalışanları için cihatçı örgüt IŞİD ile 100 günü aşkın bir süre müzakere yürüten AKP hükümeti, amaçları "Berkin'i vuran polislerin isminin açıklanması" olan 2 kişiye neden sabır göstermemiştir?
9 - Bu tarz eylemlerde polislerin tercih ettiği genel yöntem, müzakerenin uzatılarak eylemcilerin halsiz bırakılması, motivasyonlarının düşürülmesi ve kafalarının karıştırılması gibi uygulamalarken, neden bu kadar tahammülsüz davranılmıştır?
10 - Fransa'da Charlie Hebdo ve devamında gerçekleşen saldırılar TV kanallarında naklen yayınlanırken, neden rehine eylemi için yayın yasağı getirilmiş ve kamuoyunun bilgi alması engellenmeye çalışılmıştır?