CineRadar
25 Tem 2014 00:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Bir muska sizi cinlerden koruyabilir mi?

Vizyon Temmuz’un son haftasında da hız kesmiyor ve yaz aylarının rekorunu kırıyor. Bu hafta tam dokuz film gösterime giriyor.

Mitolojik kahramanlık destanı Herkül: Özgürlük Savaşçısı, yeni cinli korku filmimiz Muska ve bu hafta gösterime giren tüm yeni filmler sinema yazarı Murat Tolga Şen’in hazırladığı CİNERADAR köşemizde. Tavsiyelerimizi okumadan sakın bilet almayın!

Muska

Özkan Çelik’in yönettiği ve Sezgin Erdemir, Tanju Tuncel, Aslı Şahin ile Taylan Güner’in oynadığı Muska, 25 Temmuz 2014’de Roll Caption dağıtımıyla MinusGreen Productions tarafından vizyona çıkarılıyor.

Celal 30 yaşlarında, bir gazetede yazar olarak çalışmaktadır. Kadınlara düşkün biridir, sevgilisini aldattıktan sonra evden kovulur ve kendine kalacak bir yer aramaya başlar. En yakın arkadaşı bile Celal’i evine almak istemez. Kiralık bir oda bulur. Ev döküntü bir haldedir. Kalmak istemez fakat evde kalan genç ve güzel bir kız olan Yasemin’i görünce ev ile ilgili düşünceleri tamamen değişir. Celal’in verdiği bu karar, hayatının akışını tamamen değiştirecektir.



Eleştirmen görüşü:

Seyirciyi koltuğuna yapıştırıp tir tir titremek gibi bir korkutma hedefi olmayan film, büyü kültüründeki muska ve kara büyü öğelerini bolca kullanarak gerilim dozunu tüm filme yaymaya çalışıyor. Bu sahnelerin görsel efektleri çok az yerde gözü tırmalasa da, özellikle kullanılan plastik makyajın gerçekçiliği ve muskaların tavandan sarktığı sahne filmin çarpıcı anları olarak akılda kalıyor. Bu noktada filmin neredeyse yüzde 80 aynı mekânda geçtiğini ve öykünün atmosferi için seçilen evin çok doğru bir tercih olduğunun da çizelim.

Sonuç olarak karşımızda çıtayı tutturmanın zor olduğu bir türde, elin taşın altına koyan bir ilk yönetmen ve ilk uzun metrajlı film deneyimi var. Öykü orijinal, atmosfer gergin, muskalar ürkütücü! Bu filmden sonra cevşen satın alırken bir kez daha düşüneceksiniz! Duygu Kocabaylıoğlu

Herkül: Özgürlük Savaşçısı (Hercules)

Brett Ratner’in yönettiği ve Dwayne Johnson, Ian McShane, Rufus Sewell, Joseph Fiennes ile Irina Shayk’in oynadığı Herkül: Özgürlük Savaşçısı (Hercules), 25 Temmuz 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hem insan, hem efsane olan Herkül, Thrace ülkesindeki kanlı bir savaşa son vermeye yardımcı olmak için bir grup paralı askere liderlik yapar. Doğuştan acılar çekmiş biri olan Herkül, bir tanrının gücüne sahiptir ama bir insanın çektiği acıyı hisseder. Tüm zamanların en destansı aksiyon kahramanlarından birinin cesurca işlediği filmde kötüler, Herkül’ün efsanevi gücünü akla gelmeyecek şekilde sınayacaktır.

Anormal Aktivite 2 (A Haunted House 2)

Michael Tiddes’in yönettiği ve Marlon Wayans, Jaime Pressly, Ashley_Rickards ile Scott Burn’un oynadığı Anormal Aktivite 2 (A Haunted House 2), 25 Temmuz 2014’de Chantier Films dağıtımıyla Movie Box tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ülkemizde de vizyona giren Anormal Aktivite filminin devamı niteliğindeki korku parodisi. Çok sevdiği Kisha’yı bir trafik kazasında kaybeden Malcolm, hayatında yeni bir sayfa açarak iki çocuk annesi Megan ile evlenir. Olaylar günlük paranormal düzenine geri döner. Tüm sıra dışı şeyler onların evini ve çocuklarını bulur. Fakat bu sırada canlanarak hayata geri dönen Kisha’nın mahalleye taşınması hayatlarını alt üst edecektir.

Eleştirmen görüşü:

Anormal Aktivite 2, bir bütün olarak değil ama sekanslar açısından epey ilginç. Ölümden dönen Kisha ile Malcolm'un seks yaparken Kisha'nın başının The Exorcist filminde olduğu gibi dönmesi ya da Annabelle bebeği ile film boyunca yaşananlar, en fenası da agresif ve çılgın horozla mutfak sekansı... Eğer kafanızı boşaltır da izlerseniz, arsız kahkahalar atacaksınız.

Son tahlilde; formül aynı... kitlenin ilgisini çeken konular üzerinden yapılmış maliyeti düşük bir yapımla yüksek kar beklentisi... İyi çalışan bir ticari sinema formülü. Bu formülün bizde en iyi uygulayıcısı Şahan Gökbakar ama Anormal Aktivite 2'de bir Recep İvedik macerasında izlediklerimizden çok daha fazlası var. Kendinizi sıkmadan, entelektüel etiketlerinizi de yakanıza takmadan salona girerseniz, epey kahkaha atabilirsiniz. Unutmayın; bu sadece edepsiz, sulu ve komik bir film... Murat Tolga Şen

Korku Yolu (In Fear)
Jeremy Lovering’in yönettiği ve Iain De Caestecker, Alice Englert ile Allen Leech’in oynadığı Korku Yolu (In Fear), 25 Temmuz 2014’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Tom ve Lucy, tatil yapmak için bir taşra moteline doğru yola çıkarlar. Fakat motele giden tüm yolların tabelalarında birer gariplik vardır. Genç çift, karanlığın çökmesiyle birlikte motele vaktinde varamamaktan korkar. Birden aynı yollardan geçip durduklarını fark ederler. Dar yollardan oluşan bir labirentin içinde sıkışmışlardır. Kendi arabalarında tuzağa düşürülmüşlerdir. Göremedikleri biri, onlarla oyun oynamaktadır. Güvende oldukları tek yerin, arabanın içi olduğuna karar verirler.

Eleştirmen görüşü:

Açıkçası Lovering’in bu ilk yönetmenlik denemesinde, türün klişelerini doğru biçimde uygulama konusunda büyük bit sıkıntı yaşadığı söylenemez. Fakat elindeki mahsule diri sayılabilecek bir girizgâh yamamasına rağmen, abandığı fikirlerin kalibrelerini doldurabilecek işler fikirler bulma konusuna fazla kafa yormamış gibi görünüyor. Yani önümüzdeki gerilim örneği, aslında bütün kartlarını ilk yarım saatte tüketerek izleyicisini aç bırakıyor. Finale kadar izleyiciyi küçük numaralarla oyaladığı ölü dönemin telafisini ise son on beş dakikaya sıkıştırmaya çalışıyor. Hal böyle olunca da film, gerilim mutfağına dadanan izleyici için dört dörtlük bir dengesiz beslenme modeline dönüşüyor! Fatih Yürür

Vecide (Wadjda)

Haifaa Al Mansour’un yönettiği ve Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani ile Sultan Al Assaf’ın oynadığı Vecide (Wadjda), 25 Temmuz 2014’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Riyad’ın çeperlerinde yaşayan 10 yaşındaki Wadjda tutucu çevresine rağmen eğlenmeyi seven, girişken ve her zaman sınırları zorlayan bir kızdır. Aynı mahallede oturduğu Abdullah, bir gün onu kız olduğu için aşağılar ve ikili kavga ederler. Bu kavganın ardından yeşil bir bisikleti gören Wadjda’nın aklında tek bir şey vardır: O bisiklete sahip olmak ve Abdullah’ı bir bisiklet yarışmasında geçmek. Annesinden izin ve para koparamayan Wadjda, para biriktirmeye karar verir.

Eleştirmen görüşü:

Haifaa Al Mansour gerçekten de cesur davranıyor, toplumun kadınlara bakış açısını gayet gerçekçi ve açık bir şekilde sorguluyor, amaç bir bisiklete ulaşmanın ötesinde sorunlar ve azim içeriyor böyle toplumlarda. Aslında yönetmen yönünü Vecide’den çok fazla çevirmiyor ama küçük yaşta evlendirilen kız arkadaş, babanın başka bir kadınla evlenmesi, kızların okuldaki konumları hepsi Vecide’nin çerçevesini tamamlamaya yardımcı öğeler.

Bir azim öyküsü anlatmaya çalışan yönetmen bence büyük bir yükün altından kalkıyor ve bir alkışı hak ediyor. Filmin müzikleri de bir hayli tatmin edici. Vecide birçok festival dolaştı, bizdeki vizyonu bir hayli geç sayılabilir ama birçok açıdan ilkleri barındıran, sevimli çocuk karakterleriyle (Waad Mohammed ve Abdullrahman Al Gohani) renklenen bu filmi izlemenizi öneririm! Bisikletin özgür dünyasına kavuşmak isteyen bir kız çocuğunun çabası bazı toplumlarda gerçekten de zor. Bununla birlikte daha birçok şey de... Banu Bozdemir

Dehşet Kasabası (Among The Living)

Julien Maury ile Alexandre Bustillo’nun yönettiği ve Chloe Coulloud, Lannick Gautry, Francis Renaud ile Beatrice Dalle’in oynadığı Dehşet Kasabası (Aux Yeux Des Vivants – Among The Living), 25 Temmuz 2014’de M3 Film dağıtımıyla Kurmaca Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



3 arkadaş bir gün okulu asıp terk edilmiş bir lunaparka giderler ama buldukları beklediklerinden çok farklıdır.

İtalya Tatili (Walking on Sunshine)

Max and Dania’nın yönettiği ve Annabel Scholey, Hannah Arterton, Giulio Berrutti ile Greg Wise’ın oynadığı İtalya Tatili (Walking on Sunshine), 25 Temmuz 2014’de Pinema Film dağıtımıyla D Productions tarafından vizyona çıkarılıyor.



80’ler müziğiyle İtalya ve aşkı bir kez daha seyretmek ister misiniz? Maddie, sonunda aradığı aşkı bulmuştur ve muhteşem bir erkek olan Raf’le evlenmeye karar vermiştir. İtalya Puglia’da yapılacak düğüne kardeşi Taylor’ı da davet etmiştir. Ortada herkes için sürpriz olacak bir gerçek vardır; Raf, Taylor’ın eski aşkıdır. Aslında hayatının aşkıdır. Filmde, 80’lerin dillerden düşmeyen şarkılarından Don’t You Want Me Baby ve Girls Just Wanna Have Fun’ı dinleyeceğiz.

Cin (Jinn)

Ajmal Zaheer Ahmad’ın yönettiği ve Dominic Rains, Ray Park, William Atherton ile Faran Tahir’in oynadığı Cin (Jinn), 25 Temmuz 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Otomotiv tasarımcısı olan Shawn, yeni evlendiği eşi Jasmine ile sessiz sakin bir hayat sürmektedir. Ta ki nereden geldiği belli olmayan şifreli bir mesaj ellerine ulaşana kadar. Mesajda Shawn’ın ailesini kuşaklardır etkileyen bir lânetin hâlâ üzerinde olduğunu ve bunun Jasmine’le olan hayatını da tehlikeye atacağı yazmaktadır. Tuhaf olaylar gelişmeye başlar. Kötücül ruhtan ailesini koruyabilmesi için Shawn’un tek başına ve bütün gücüyle savaşması gerekecektir.

Zamanda Yolculuk (Saving Santa)

Leon Joosen ile Aaron Seelman’ın yönettiği ve Yekta Kopan, Ender Yiğit, Ali Gül ile Aysun Topar’ın seslendirdiği 3D animasyon film Zamanda Yolculuk (Saving Santa), 25 Temmuz 2014′de Mir Yapım dağıtımıyla Mir Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Noel Baba, birkaç Elf’le birlikte küçük kasabasında yaşamaktadır. Aradan geçen binlerce yılda, yılbaşında hediye bekleyenlerin sayısı katlanarak arttığı için Noel Baba bazı değişiklikler yapmak zorunda kalır. Santek adındaki şirkette çalışmakta olan zeki Elf’ler, Noel Baba’nın her evi bir gecede dolaşarak dünyanın dört bir yanında yaşayan çocuklara oyuncaklarını dağıtabilmesini sağlayacak bir zaman makinesi yaparlar.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır.  Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.