Gündem
09 Mar 2015 17:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Doğan Yayın İlkeleri Kurulu: Tüm partilere eşit mesafedeyiz!

Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısı Hilton Oteli'nde gerçekleşti. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan başkanlığındaki toplantıya, kurul üyelerinin yanı sıra medya grubu okuyucu ve izleyici temsilcileri de katıldı.

Hilton Vista Salonunda yapılan yaklaşık 2 saat süren yılın ilk toplantısının ardından konuşan Doğan Yayın İlkeleri Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Vural, Doğan Yayın İlkeleri Kurulu’nun  bugün Aydın Doğan başkanlığında toplandığını, toplantıya kurul üyelerinin yanı sıra Doğan Grubu okuyucu ve izleyici temsilcileri katıldığını söyledi. Vural şunları söyledi: “Toplantıyı açan Aydın Doğan yeni bir seçim dönemine girdiğimizi, bu dönemde medyadan beklentiler olduğunu, medya üzerinde çeşitli çevrelerden geleneksel olarak bütün seçimlerde olduğu gibi baskılar olabileceğini; kimilerinin az yer bulmaktan şikayetçi olacağını, kimilerinin ‘şuna fazla yer verdiniz’ şeklinde şikayetçi olabileceğini ifade etti. Ama bütün bu eleştirilere rağmen objektif ve ilkeli biçimde bütün siyasi partilere eşit mesafede durarak yayın yapmaya özen gösterdiklerini ve bu tutumunun da devam edeceğini ifade etti."
BAŞKANLIK SİSTEMİ VE YENİ ANAYASA
Aydın Doğan’ın açılış konuşmasında, 7 Haziran seçimlerinde başkanlık sisteminin, yeni bir anayasa konularının gündemi yoğun bir şekilde meşgul edebileceğini ifade ettiğini kaydeden Vural, “Medya olarak bir sistemi topluma empoze etmek gibi bir görevimiz olmadığını, ama bu sistemler hakkında toplumu bilgilendirmek gerektiğini ifade etti ki, kurul üyeleri bu konuda bazı öneriler geliştirdiler. Buna göre kurul üyeleri gazetelerimizin ve televizyon kanallarımızın gerek başkanlık gerekse parlamenter sistem hakkında toplumu aydınlatıcı, bilgilendirici yayın yapmasının gereği üzerinde durdular. Çünkü toplumda bu düzenler hakkında ve özellikle dünyadaki örneklerine ilişkin çok yaygın bir bilgi olmadığını, tartışmalarının bir bilgi ortamında gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca Sayın Aydın Doğan’ın söylediği ve kurul üyelerinin de katıldığı gibi burada ‘önemli olan sistemin adından çok demokrasinin daha da güçlenmesi için kuvvetler ayrılığı, denge ve kontrol mekanizmalarının nasıl güvenceye kavuşacağı meselesidir’ dediler. Bu hususta önemli olanın kuvvetler ayrılığı ilkesinin, denge ve kontrol mekanizmalarının seçilecek herhangi bir sistemde güvence altına alınması olduğunu ifade ettiler” dedi.
Okuyucu ve izleyici temsilcilerinin son dönemde geçen toplantıdan bu yana faaliyetleri hakkında çok yoğun ve ilk kez kapsamlı raporlar sunduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Burada Hürriyet Gazetesi, CNN Türk, Kanal D, Posta ve Fanatik Gazetelerinin okur ve izleyici temsilcileri kendi raporlarını özetle sundular, üyelerin sorularını cevaplandırdılar. Görünen o ki, yayın ilkeleri uyum konusunda çok ciddi bir çaba var eleştiriler de gayet iyi bir şekilde karşılanıyor ve bunlara haklı ise haklı olduğu, haksız ise niçin haksız olduğunu şeklinde bireysel planda yanıtlar veriliyor. Ayrıca gazetelerde de gerekli düzeltmeler yapılıyor. Bu bakımdan da performansın olumlu olduğunu iyi bir durumda olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDET
Vural, grup olarak hem CNN Türk hem de Hürriyet gazetesinde ifade edildiği gibi çözüm sürecini destekler bir tutum izlediklerini ve bu tutumun devam edeceğini; Özgecan Aslan cinayeti başta olmak üzere kadın cinayetleri konusuna değinildiğini belirterek, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda grup olarak çok büyük bir çabamız var. Hassasiyetimiz var. Açtığımız kampanyalar var. Bu politikanın devam etmesi gerektiği hususunda mutabakat var” dedi.
Toplantıya katılan kurul üyeleri, CEO ve okur temsilcileri şöyle: Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan,  ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Acar, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çaplı, Teknik Direktör ve Futbol Yorumcusu Mustafa Denizli, Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Salih Tuğ, Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Uğur, Emekli Büyükelçi, Avrupa Birliği eski Genel Sekreteri, Doğan Holding Başkan Danışmanı Volkan Vural, Ekonomist, Milletvekili ve TRT eski Genel Müdürü Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Doğan Yayın İlkeleri Kurulu Genel Sekreteri Afitap Pusat, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışması Doğan Hızlan, Doğan Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü Uğur Cebeci, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Posta Gazetesi okur temsilcisi Cem Kerpiççiler, Kanal D izleyici temsilcisi Burcu Eryılmaz, CNN Türk izleyici temsilcisi Yonca Baltaoğlu.