Gündem
01 Tem 2017 14:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:57

Baskın Oran, İçişleri Bakanı Soylu'ya dava açtı: Müvekkilimiz ciddi bir tehdit altında!

Soylu, Oran'a "kendisini bilim adamı olarak pazarlamış", "alçak", "uşak" ifadeleriyle hakaret etmişti

Prof. Dr. Baskın Oran, "Kendisini bilim adamı olarak pazarlamış", "alçak", "uşak" ifadeleriyle kendisine hakaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, “Süleyman Soylu, bütün güvenlik teşkilatının amiridir. Söylediği her söz güvenlik teşkilatı açısından bir emir olarak telakki edilmektedir. Dolayısıyla müvekkilimiz ciddi bir tehdit altındadır" ifadesi de yer aldı.

Soylu, Oran'ın T24, Agos ve Artıgerçek'te yayımlanan yazısı için suç duyurusunda bulunduğunu açıklarken hakaret yağdırmış; Baskın Oran da kamuoyu önünde edilen hakaretlerden dolayı Soylu hakkında dava açacağını ifade etmişti.

"Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler" başlıklı yazısını, basında yer alan haberlerden derlediğini vurgulayan Oran, "Kendilerinin sebep olduğu haberler hakkında suç duyurusunda bulunmuş olacaklar" diye konuşmuştu.

Oran'ın avukatı aracılığıyla mahkemeye verdiği dava dilekçesinde Soylu'nun hukuka aykırı beyanları nedeniyle Oran'ın ifade özgürlüğü ve bununla bağlantılı olarak kişisel özerklik hakkının ihlal edildiği belirtildi.

Dava dilekçesinde, mahkeme kararının ulusal düzeyde yayın yapan yayın organlarında yayınlanması da istendi.

‘Müvekkilimiz ciddi bir tehdit altındadır’

Oran’ın mahkemeye yaptığı ikinci başvurudaysa Soylu’nun Türkiye Cumhuriyeti 65. Hükümetinin İçişleri Bakanı olduğu, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi olduğu ve Twitter hesabının 1,23 milyon kişi tarafından takip edildiği belirtildi ve şöyle denildi:

“Süleyman Soylu, bütün güvenlik teşkilatının amiridir. Söylediği her söz güvenlik teşkilatı açısından bir emir olarak telakki edilmektedir. Dolayısıyla müvekkilimiz ciddi bir tehdit altındadır.”

Soylu hakkında, ‘Hakaret’, ‘Tehdit’ ‘İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme’, ‘Suç işlemeye tahrik”ve ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarından kamu davası açılması istendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Baskın Oran'ın tamamen alıntılara dayanan yazısı için Twitter'daki kişisel hesabında şu paylaşımı yapmıştı.