Gündem
27 Ağu 2015 12:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:50

Basın kartı Meclis'i gerdi!

CHP, sarı basın kartı yönetmeliğinde son yapılan değişiklikleri meclis gündemine taşıdı

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin sarı basın kartı yönetmeliğinde son yapılan değişiklikleri meclis gündemine taşıdı. 

Sarı kart edinme sürecinin hükümet kontrolüne sokularak basın özgürlüğünün daha da kısıtlanacağını vurgulayan Tekin, yeni uygulamayı basına perçinlenmiş sansür olarak tanımladı. Tekin, böyle kapsamlı bir kararın geçici bir hükümet tarafından verilmesinin etik olup olmadığı sorusunun da cevaplanmasını istedi.  Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:

"Sarı basın kartı yönetmeliğinde son yapılan değişiklik kamuoyunda kaygı uyandırmıştır. 26 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bu değişiklik ile sarı basın kartının bürokrasi denetimine sokularak,  sansürün artırılacağı ve basın özgürlüğünün iktidar denetimine sokulacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımın cevaplanması önem arz etmektedir;

1.       Basın Kartı Komisyonu’nu hangi gerekçelerle devlet denetimi altına alınmaktadır?

2.       Değişikliği ön gören taslak için ilgili meslek örgütlerinden görüş alınmış mıdır?

3.       Basın Kartı Komisyonu’nun kararlarına genel müdür onayı şartı getirilmesi kimleri ve hangi haberleri kamuoyundan gizlemeye yönelik bir önlemdir?

4.       Kart edinme sürecini kolaylaştırmak olarak gündeme getirilse de değişikliğin asıl amacı sarı basın kartının verilmesi sürecinin hükümet kontrolüne girmesi amaçlanmakta mıdır?

5.       Bağımsız duruşlarına dair kamuoyunda kaygı yaratan Anadolu Ajansı ve TRT’de gazeteci olmayanlara da sarı basın kartı verilebilmesinin önü hangi gerekçe ile açılmıştır?

6.       Böylesi kapsamlı bir kararın geçici bir hükümet tarafından ivedi bir şekilde verilmesi etik midir?"