Politika
21 Kas 2016 17:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

Bakanlar Kurulu toplantısı

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1)"Türkiye'de veri güvenliğini sağlayacak, veri merkezlerinin Türkiye'de olması projesi hızlandırılacaktır. Bu, aynı zamanda veri güvenliğinin sağlanmasının ötesinde, yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından da Türkiye ekonomisine ve...

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de veri güvenliğini sağlayacak, veri merkezlerinin Türkiye'de olması projesi hızlandırılacaktır. Bu, aynı zamanda veri güvenliğinin sağlanmasının ötesinde yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından da Türkiye ekonomisine ve Türkiye'nin teknolojik alt yapısına önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu.

Siirt'in Şirvan ilçesinde bir maden kazasındaki göçükte vefat eden 6 işçiye Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır dileyerek konuşmasına başlayan Kurtulmuş, "Şu anda bakanlıklar arasında bir koordinasyonla, ilgili bütün birimlerimiz göçükte kalan 10 kardeşimizin kurtarılması, onlara ulaşılması için çalışmalarını sürdürüyor. En kısa zamanda bu 10 işçimize ulaşılmasını temenni ederiz." diye konuştu.

Kurtulmuş, tüm ekiplerin sahada olduğunu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da olay yerinde incelemelerini sürdürdüğünü ifade etti.

- "136 ova, tarımsal sit alanı oldu"

Türkiye'nin milli tarım projesinin, Bakanlar Kurulu'nda ana hatlarıyla ele alındığını ve bu konuda atılacak adımlarla ilgili çalışmaların bir kez daha gözden geçirildiğini anlatan Kurtulmuş, "Bu kapsamda Türkiye'de özellikle tarımsal alanların korunması bakımından tespit edilen 136 ovanın, tarımsal sit alanı olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca devam eden çalışmalar çerçevesinde, önümüzdeki günlerde de sit olmasına karar verilen ovalar tespit edilerek bunların da sit alanı haline getirilmesi Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır." bilgisini paylaştı.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, 2018'den itibaren tarım sektöründeki bütün tohumların sertifikalı hale getirilmesiyle ilgili karar alındığını belirterek, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldığını aktardı.

Kurtulmuş, "Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi ve milli hayvan potansiyelinin artırılması bakımından kısa vadede çalışmalar gözden geçirilmiş, bu alanda bir taraftan milli varlığımızın artırılması hedeflenirken, diğer taraftan özellikle 2017 yılında kırmızı et üretiminde sıkıntı çekilmemesi için 2017 yılında da yeteri miktar, ihtiyacı karşılayacak kadar, Et ve Süt Kurumu tarafından hayvan alınması, kırmızı etin sağlanması bakımından ithalata izin verilmesi prensipte kararlaştırılmıştır." şeklinde konuştu.

- Veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulması projesi

Veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulması projesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından Bakanlar Kurulu'nda dile getirildiğini bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin özellikle internet alanındaki önemli adımlarından birisi olacaktır. Türkiye'de hayati nitelikte bir adım olacaktır, veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulması projesi... Bilindiği gibi şu anda Türkiye'nin verileri, yurt dışına gidiyor ve oradan tekrar Türkiye'ye geri geliyor. Yaklaşık verilerimizin yüzde 70'i, yurt dışındaki veri merkezlerinde toplanarak oradan dağıtılıyor. Bu, Türkiye'nin veri güvenliği bakımından fevkalade önemli eksikliktir, bunun süratle kapatılması lazım. Bunun için Türkiye'de veri güvenliğini sağlayacak, veri merkezlerinin Türkiye'de olması projesi hızlandırılacaktır. Bu, aynı zamanda veri güvenliğinin sağlanmasının ötesinde yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından da Türkiye ekonomisine ve Türkiye'nin teknolojik altyapısına önemli bir katkı sağlayacaktır. Yine bu çerçevede ciddi bir istihdamın ortaya çıkacağını da biliyoruz. Böylece hem veri güvenliğimizi hem yazılımdaki millileşme sürecini artıracağız hem de bu sektörün gelişmesiyle birlikte ciddi bir istihdam imkanı ortaya çıkacak. Bununla ilgili mevzuat düzenlemeleri, alınacak tedbirler ve bu alanda ortaya konulacak teşvikler de Sayın Bakanımız tarafından Bakanlar Kurulu'na arz edilmiştir."

- Okul çevresi kameralar gözlenecek

İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde de okulların emniyetinin sağlanması konusunun Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"İlkokul, ortaokul ve lise olarak Türkiye’de bina olarak yaklaşık 54 bin 500 okulumuz mevcuttur. Bu binaların etrafında hem çocuklarımızın uyuşturucudan korunmasının sağlanması hem diğer kötü alışkanlıklardan korunmasının sağlanması hem okul etrafındaki asayiş olaylarının önlenmesi bakımından kamera sistemleriyle güvenli okul çerçevesinde bütün okullarımızın çevresi gözlenecek, ilgili emniyet birimleri de seyyar birtakım emniyet unsurlarıyla, bu binaların etrafında ortaya çıkabilecek hassas durumlara müdahale edebileceklerdir. Bunun özellikle çocuklarımızın güvenli bir şekilde okullara gidip gelmesi bakımından, eğitimleri sürdürmeleri bakımından çok önemli bir adım olduğunu kamuoyuyla paylaşmak isteriz."

Kurtulmuş, ayrıca iç ve dış güvenliği ilgilendiren konuların Bakanlar Kurulu'nda gözden geçirildiğini ve buradaki gelişmelerin değerlendirildiğini kaydetti.

(Sürecek)