Gündem
17 Mar 2018 08:51 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:05

AYM, 'hak ihlali var' dedi, Şahin Alpay'a 'ev hapsiyle' tahliye!

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin Şahin Alpay hakkındaki ilk tahliye kararına direnmişti.

Eski Zaman yazarı, gazeteci Şahin Alpay, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez ‘hak ihlali kararı’ vermesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, ev hapsi kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 30 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanan Alpay yaklaşık 20 aydır cezaevinde bulunuyor.

Kararda, “Mahkememizin 2012/112 esas sayılı dosyasında tutuklu sanık Şahin Alpay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin 15.03.2018 tarih ve 208/3007 başvuru sayılı kararı ile ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine’ karar verildiğinden sanık Şahin Alpay’ın Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun 66/1 maddesi gereğince tahliyesine; sanık başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değil ise bulunduğu yer cezaevine müzekkere yazılmasına; sanığın CMK’nin 109/3-a maddesi uyarınca ‘yurt dışına çıkamamak’ şeklinde adli kontrol tedbirine tabi tutulmasına; CMK’nın 109/3-j maddesi uyarınca ‘konutu terk etmemek’ şeklinde adli kontrol tabirine tutulmasına; kararın mahkememizce sanık vekiline tebliğine, farklı gerekçeyle oy birliğiyle karar verildi” dendi.

Başkan ve iki üyenin imza attığı attığı kararda; tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz yasa yolunun açık olduğu belirtildi. Yasa yoluna başvurunun, “mahkemece verilecek dilekçe ya da zabıt katibine yapılacak beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle ya da Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne dilekçe vermek ya da beyanda bulunarak tutanak düzenlettirmek suretiyle” yapılacağı kaydedildi.

“İtiraz edildiği ve mahkememizce bu itiraz kabul edilmediği takdirde itiraz ve dosya CMK 268/3-c maddesi gereğince İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nce incelenerek karara bağlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

AYM’nin Alpay’ın tutukluluğuna ilişkin ‘kuvvetli belirti’nin bulunmadığı yönündeki görüşüne ‘gerekçenin hüküm verme noktasında mahkemeyi bağlamayacağı kaydı ile katıldığını belirten bir üye ise, “Anayasa Mahkemesi’nin 15.03.2018 tarihli ve 2018/3007 karar sayılı kararındaki genel ilkelere ilişkin birçok değerlendirmesine katılmamakla birlikte, gerekçe kısmının hükme esas olmayacağı belirtildiğinden ve bu nedenle görev gaspı söz konusu olmayacağından Şahin Alpay’ın ev hapsi adli kontrol kararı uygulanarak tahliyesi yönündeki karara farklı gerekçeyle katılıyorum” şerhini düştü.

GECE SAATLERİNDE TAHLİYE

Şahin Alpay, gece saatlerinde Silivri Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi. Alpay’ı cezaevi çıkışında eşi, çocukları ve torunu karşıladı.

Anayasa Mahkemesi’nin FETÖ davasında tutuklu yargılanan eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı karar sonrası tahliye edildi. Gece saatlerinde Silivri Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edilen Alpay, 20 ay tutuklu bulunduğu cezaevinden cezaevi aracıyla çıkarılarak Kınalı gişelerine getirildi. Kendisini burada bekleyen ailesine kavuşan Alpay, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"20 AY ÇOK ZOR GEÇTİ"

Alpay konuşmasında, "Aileme kavuştuğum için fevkalade mutluyum ama özgürlüğüme kavuştuğumu söyleyemem. 20 ay çok zor geçti. Çıktığım zaman da arkada kalan ne terörizm ile ne darbe ile ilgisi olmayan binlerce insan var. Onlar özgür olmadıkça Türkiye’nin de özgür olamayacağını düşünüyorum" dedi.

Alpay daha sonra eşi, çocukları ve torunu ile bir süre hasret giderdi. Anayasa Mahkemesi’nin kendisine 1 ay ev hapsi verdiğini söyleyen Alpay’ın ailesi ise ikinci bir sevinç daha yaşadı. Kendisini bekleyen gazetecilere gitmeden aile pozu veren Alpay, araca binerek buradan ayrıldı.

Cezaevinden tahliye olan 74 yaşındaki Gazeteci-Yazar Şahin Alpay, 30 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmıştı.