Gündem
20 Haz 2017 13:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:55

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Oscarları’nın sahipleri belli oldu! (Medyaradar/Özel)

Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı.

Dünyanın dört bir yanından karikatürleri ve karikatüristleri özgür bir düşünce platformunda buluşturan Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması”nın kazananları belli oldu. Uluslararası Seçici Kurul toplantısı 19 Haziran Pazartesi günü Bodrum Işıl Club’da gerçekleştirildi.

Kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularını tüm çalışmalarında vurgulayan Aydın Doğan Vakfı, geçen sene olduğu gibi bu sene de “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” başlığıyla bir de Özel Ödül verdi.

Aydın Doğan Vakfı tarafından toplumlararası uzlaşmayı, sevgiyi, dostluğu, özgürlüğü ve barışı karikatür ile yayma hedefiyle 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bu yılki kazananları 19 Haziran Pazartesi günü Bodrum Işıl Club’da yapılan Seçici Kurul toplantısı ile belirlendi.

Dünya gündemine ışık tutan eserlerin yarıştığı, otoritelerce “dünyanın bir numaralı karikatür yarışması” olarak nitelendirilen, serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 34’üncüsüne, 63 ülkeden 641 sanatçı 2.220 karikatürle katıldı. Ön elemeden geçen 40 ülkeden 187 sanatçının 261 karikatürü Seçici Kurul tarafından değerlendirildi.

Dünya çapında ün kazanmış, değerli karikatür ustaları ve sanatçıların seçici kurul üyeliği yaptığı, yine bu güne kadar 137 ülkeden 7.800’ü aşkın sanatçının 85.000 civarında eserinin gönderildiği yarışmanın Seçici Kurulu’nda bu yıl 9 üye bulunuyor. Tan Oral’ın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul; Ercan Akyol, Latif Demirci, Rudy Gheysens (Belçika), Piyale Madra, Mohsen Nouri Najafi (İran), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Joel Pett (ABD), Cristina Sampaio (Portekiz) gibi değerli isimlerden oluşuyor.

“Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Özel Ödülü

Tüm çalışmalarında kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularını ön plana taşıyan Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği yarışmada, bu yıl yine "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” teması altında çizilen karikatürler arasından, Özel Ödül Türkiye’den Fethi Gürcan Mermertaş’ın karikatürüne verildi.

34. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Kazananları

Seçici Kurul, yarışmada Birinciliğe Ross Thomson (İngiltere), İkinciliğe Shahram Rezaei (İran), Üçüncülüğe Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya)’ı değer gördü.

Seçici Kurul ayrıca; Luc Descheemaeker (Belçika), Muhamed Djerlek (Bosna Hersek), Darko Drljevic (Karadağ), Ehsan Ganji (İran) (2 ödül), Vasco Gargalo (Portekiz), Alessandro Gatto (İtalya), Dokhshid Ghodratipour (İran), Krzysztof Grzondziel (Polonya), Silvano Mello (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Ross Thomson(İngiltere)’i Başarı Ödülü’ne değer gördü.

Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılar 8000 ABD Doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçı 5000 ABD Doları ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçı 3500 ABD Doları ile ödüllendirilecek. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500’er ABD Doları’nın sahibi olacak.

Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları Kasım ayında İstanbul’da düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Yarışmada ödül kazanan karikatürler 21 – 27 Haziran 2017 tarihleri arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Ross Thomson kimdir?

Londra’daki birçok reklam ajansında sanat yönetmeni olarak çalıştı. 30 yıldan beri birçok farklı konuda karikatürler çizmektedir. 1998 yılından beri Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan çizer, 2011’de Birincilik Ödülü, 2009-2008 ve 1999 yılında Başarı Ödülü kazanmıştır. Uluslararası birçok ödülün de sahibidir.

Shahram Rezaei kimdir?

Tasarımcı, ressam ve karikatürist olan Shahram Rezaei, 175 adet ulusal ve uluslararası ödülün sahibidir. Üniversitede tasarım ve illüstrasyon eğitimi vermektedir.

Raimundo Rucke Santos Souza kimdir?

Ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılan çizer, 26 adet başarı ödülü ve 17 adet mansiyon ödülü sahibidir. 2016 yılında Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Başarı Ödülü kazanmıştır.

Fethi Gürcan Mermertaş kimdir?

9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Fethi Gürcan Mermertaş çizer ilk sergisini 1987 yılında İzmir Alman Kültür Merkezi’nde açtı. Birçok yarışmada ödül kazanmış olan çizer, 1987 yılında Humofest (İtalya) Karikatür Yarışması’nda altın ödül, 1989’da Abdi İpekçi Karikatür Ödülü, 1991’de Sedat Simavi Karikatür Ödülü, 2011 Porto (Portekiz) Cartoon Karikatür Ödülü ve yine 2011’de Umorosti a Morastica (İtalya) Karikatür Ödülü’nü kazanmıştır.