Gündem
24 Kas 2014 09:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:56

Sabah, ATV ve A Haber'e kesilen RTÜK cezasını da paralele bağladı!

YSK ve RTÜK'ün atv ve aHaber'e verilen cezaya dair yorumu "Başbakan'la program suç oldu" şeklinde yaptı.

30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde, seçim yasaklarını ihlal eden yayınlar yüzünden A TV ve A Haber'e verilen cezaları "garabet" olarak yorumlayan Sabah ve ATV, cezanın iki kurumdaki Paralel Yapı etkinliğindeki kişiler tarafından verildiğini ileri sürdü.

Haberde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı ekrana çıkarmak ne zaman suç oldu? diye soruldu.



İşte Sabah gazetesindeki o haber:

30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde verdiği skandal kararlarla medya özgürlüğüne ağır darbe vuran YSK-RTÜK ikilisi bir skandala daha imza attı. İki kurum kararıyla, atv ve aHaber'e dünyanın hiçbir ülkesinde görünmeyen şekilde ceza verildi. Ceza, iki kurumdaki Paralel Yapı etkinliğini de yeniden gündeme getirdi. 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde iki kanalın ortak yayınında yer alan "Başbakanla Gündem Özel" programı, YSK'nın yasakçı zihniyetine takıldı. YSK, Başbakan'ın canlı programa alınmasını ceza gerekçesi yaptı. YSK'nın tek kanallı televizyon döneminden kalan mantıkla kestiği ceza ise akıllara tek bir soru getirdi: Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı ekrana çıkarmak ne zaman suç oldu?

HUKUK GARABETİ

atv-aHaber ekranlarında, Cumhurbaşkanlığı kampanyaları sırasında üç adaya da haber bültenlerinde fırsat eşitliği sağlandığını kaydeden YSK, bu tespite rağmen Başbakan'la özel programı cezalandırdı. Aynı program için aHaber'e ceza vermekle yetinmeyen YSK, ikinci yayın durdurma cezasını da atv'ye vererek hukuk garabetine imza attı.

Ana haber bültenleri dışında atv'deki diğer programların sürelerini de inceleten YSK, 6 Ağustos ve 8 Ağustos 2014 tarihlerinde, sunuculuğunu SABAH Yazarı Mahmut Övür'ün yaptığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuk olarak katıldığı "Başbakan ile Gündem Özel" programını da takibe aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köşk için aday olduğu sıralarda programda 1 saat 14 dakika süre ile canlı yayında kaldığını belirten YSK, özel sektör yayıncılığı ile bağdaşmayacak şekilde bu yayından dolayı atv'ye ceza kesti.

DAHA ÖNCE DE CEZA YAĞDIRMIŞTI

YSK'nın kararı incelendiğinde ise önemli bir detay dikkat çekti. atv'nin 6-8 Ağustos arasındaki ana haber bültenlerinde cumhurbaşkanı adayları Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş'a "fırsat eşitliği" sağladığını itiraf eden YSK, özel olarak yayımlanan programa ise Erdoğan'ın iki kez davet edilmesini yayıncılığa aykırı buldu. ve atv'ye iki program durdurma cezası verdi.

atv'ye verilen yayın durdurma cezasında maksatlı bir ayrıntı daha dikkati çekti. Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş'a fırsat eşitliği sağlandığı belirtilirken, bir ay sonra bu kez diğer programların da özel olarak araştırılması istendi. Başbakan'ın ağustos ayında iki defa atv'ye çıkması YSK'nın aradığı bahane oldu. YSK'nın tek kanallı dönemden kalan mantıkla kestiği cezalar izleyicilerin de tepkisini çekti.

"Türkiye artık demokratik bir ülke. Tek bir kanal, tek bir ses yok. İzleyici beğendiği kanal ve programı ödüllendirir. Beğenmiyorsa izlemeyerek cezasını verir. YSK'nın medyadan intikam alırcasına ceza vermesi çağdışı" görüşü oluştu. YSK ve RTÜK, hem 17 Aralık'tan sonra hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde atv'nin haber kanalı aHaber'e tepki çeken cezalar kesmişti.

45 defa yayın durdurmaya kadar varan cezalar kesen YSK, bu yolla Paralel Yapıya'yla mücadele eden özel programlara da darbe vurmuştu. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde verilen cezalarla da aHaber'in rakip kanallara karşı yarışta zarar görmesine yol açılmış oldu.