Gündem
17 Ara 2015 12:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

Arjantin'e 'Binbir Gece' çıkarması!

Dünyada Türk dizilerine olan ilginin artması, iş dünyasını da harekete geçirdi.

Özel sektörün dış ticaret, yatırım, müteahhitlik, lojistik gibi konularda ilişkilerini kuvvetlendirmeyi amaçlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) rotayı Arjantin’e çevirdi. Son yıllarda Türk dizi endüstrisinin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Arjantin ile hem ticari, hem de kültürel ilişkilerin arttırılacağını anlatan DEIK Türkiye-Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Türk dizi endüstrisinin Latin Amerika’ya olan ihracatı 50 milyon doları aştı. Arjantin’de Türklere büyük bir ilgi var. Biz de mart ayında Arjantin’e resmi ziyarette bulanacağız. Bu gezi de kültürel ilişkileri de geliştirme adına oyuncularımız Halit Ergenç ve Bergüzar Korel de eşlik edecek” dedi.

TURİST ARTTI

DEİK Türkiye-Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve kurul üyeleri, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri daha da ileriye götürmek üzere toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Mehmet Ali Yalçındağ, şöyle konuştu: “Arjantin ile Türkiye’nin arasında her zaman kültürel bir ilişki olmuştur. Şimdi Türk dizilerinin de Arjantin’de ve diğer Latin Amerika ülkelerinde popülerliği nedeniyle bu kültürel köprü daha da kuvvetlendi. Arjantin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı, uzak mesafeye rağmen son iki yılda yüzde 100’e yakın arttı. Anadolu’nun Hristiyanlığın doğduğu topraklar olduğunu öğrenen Arjantinliler artık din kültürü turlarında Roma’nın yanına İstanbul ve Kapadokya’yı eklemeyi unutmuyorlar. Önümüzdeki dönemde, karşılıklı turizm faaliyetlerinin daha da artacağından eminim. Bunun yanında iki ülkenin gerek altyapı projelerinde, gerek endüstriyel faaliyetlerde çok daha fazla işbirlikleri yapabileceklerine inanıyorum.”



FAVORİ ÜLKELER

Yalçındağ, “Arjantin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 466 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu hacim iki büyük ülkenin potansiyelleri düşünüldüğünde çok düşük kalıyor. Arjantin ve Türkiye arasında gerek ticaret ve turizm, gerek yatırım anlamında alınacak daha çok yol var. İş konseyimiz bu bağlantıların oluşturulması için tüm gücüyle çaba sarf edecek. Türkiye’yi Arjantin’in, Arjantin’i Türkiye’nin favori ülkeleri yapacağız. İki ülke arasında bu kültürel köprüyü kurduktan sonra, iş hacmi ve turizmin yükseleceğine inanıyoruz” dedi.

İki ülkenin ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Arjantin’in Türkiye Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, “Arjantin ve Türkiye birbirine çok benziyor. Kendimi burada evimde gibi hissediyorum” diye konuştu.



İçerikte yeni pazar Latin Amerika

Latin Amerika pazarı ilk önce Aşk-ı Memnu ile tanıştı. Ancak asıl patlama Şili’nin Mega kanalının Binbir Gece dizisini lisanslamasıyla başladı. Kısa sürede sadece Şili’de 20’ye yakın içerik satıldı.
Şili’nin hemen ardından; Arjantin, Uruguay, Peru, Paraguay, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Brezilya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Guatemala, Honduras, Dominik Cumhuriyeti, Puerto Rico, El Salvador, ABD ve Meksika’ya Türk içerikleri satıldı.

Bölgeye satış yapan 8 distribütörün, kataloğunda 150’nin üzerinde içerik bulunduruyor.
25’in üzerinde Türk dizisi 1.5 yıl kadar bir süre içerisinde yukarıda adı geçen tüm ülkelere satıldı. Binbir Gece, Gümüş, Fatmagül, Kuzey-Güney bunlardan bazıları.

Latin Amerika pazarına 1.5 yıllık dönem içerisinde 50 milyon doların üzerinde satış yapıldı.

Türkiye’ye geliyorlar

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy iki ülke arasında turizmin geliştirilmesi için bütün desteğini vereceklerini belirterek, “Türkiye’ye 2015 yılında 72 bin Arjantinli turist geldi. Bu sayıyı arttıracağız” dedi.

Diziler tanıtıma katkı yapıyor

Türk dizi endüstrisindeki gelişmeleri ‘Binbir Gece’ dizisinin oyuncuları Halit Ergenç ve Bergüzar Korel anlattı. Korel, “Türk dizilerine olan ilgi ülke sınırlarını aştı. Latin Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde dizileri ilgiyle takip ediliyor. Tüm oyuncular Türkiye’nin tanıtımına katkı yapmak için hazır” dedi. Sektörün gelişmesinin kendilerini mutlu ettiğini anlatan Ergenç, “Diziler turizmi arttırıyor” dedi.