Gündem
25 Eyl 2018 16:40 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:52

Anayasa Mahkemesi'nden devrim gibi karar! Erişim engeline tazminat!

Anayasa Mahkemesi (AYM) internet üzerinden erişim engeli getirilen haberlerle ilgili olarak devrim niteliğinde bir karara imza attı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) internet üzerinden haber ve yazılara getirilen erişim engelleriyle ilgili emsal oluşturacak bir karara imza attı. AYM, eski cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve köşe yazarı Miyase İlknur'un, haberlerine getirilen erişim engeliyle ilgili olarak yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERDİ

Habere getirilen erişim engeliyle ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren mahkeme heyeti, resmi internet sitesinde yapılan açıklamada "Başvuruculara manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir" ifadesini kullandı.

Kararda şunlar kaydedildi:

- Sonuç olarak, başvurunun bütün koşulları göz önünde tutulduğunda 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi uyarınca çelişmeli bir yargılama olmaksızın internete erişimin engellenmesi kararı verilmesi için gösterilen gerekçeler yeterli kabul edilemez.

​- Diğer taraftan somut olay bağlamında yeniden yargılama yapılmasına karar verilmesi ihlale yol açan yargılama sürecine muhatap olan başvurucuların bu sürede uğradığı bütün zararları gidermemektedir. Üstelik ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verilmekle birlikte başvurucuların muhatap olduğu yargısal süreç devam etmektedir.

- Eski hâle getirme kuralı çerçevesinde ihlalin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılabilmesi için ifade özgürlüğünün ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle ve yeniden yargılama suretiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvuruculara tazminat ödenmesi gerekir.

-Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine, başvuruculara manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.

NE OLMUŞTU?

KİPTAŞ'ın Topkapı'da yaptığı Merkez Evler sitesindeki evlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve AK Parti yöneticilerine uygun fiyatlarla satıldığı iddia edilmişti.

Bu haberi ilk kez Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur duyurmuştu. Haberde adı geçen eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Coş, haberin gerçeği yansıtmadığı ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu iddiasıyla internet içeriğine erişimin engellenmesi talebinde bulunmuştu. Sulh Ceza Hâkimliği ise haber içeriğine erişimin engellemesine karar vermişti.

Haberin yayından kaldırılmasının ardından Oğuz Güven ve  Miyase İlknur engelleme kararına itirazlarının reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.