Medya
06 Tem 2017 15:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:58

Altaylı köşesine taşıdı, Interpol yalanladı: Türkiye veri tabanından çıkarılmadı

Fatih Altaylı da bu haber üzerinden FETÖ ile mücadelenin sulandırıldığını ve sorumluluğun Emniyette olduğunu yazmıştı.

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Türkiye'nin '60 bin kişilik aranan şahıs yüklemesi yapıldığı gerekçesiyle' veri tabanına erişimin askıya alındığı haberlerini yalanladı.

Interpol sözcüsü BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 'haklarında uluslararası arama kararı bulunanlar dahil, hiçbir veri tabanında Türkiye'ye erişim yasağı getirilmediğini' söyledi.

Interpol'ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Interpol, emniyet işbirliği çıkarları doğrultusunda 190 üye ülkesinin her birini desteklemektedir. Türkiye'ye, haklarında uluslararası arama kararları olan şahıslar dahil, Interpol'ün hiçbir veri tabanına erişim için engelleme getirilmemiştir."

Türk medyasında Çarşamba günü çıkan bazı haberlerde, Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimiyle açılan soruşturmada aranan "Fethullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ)" bağlantılı oldukları belirtilen 60 bin kişi için Interpol'e bildirim yaptığı bildirilmişti.

Söz konusu haberlerde Interpol'ün bu bildirim üzerin, Türkiye'nin, aranan şahısların bilgilerinin yer aldığı veri tabanına giriş yetkisini askıya aldığı iddia edilmişti.

Interpol ise üye ülkelerin veri tabanına girmesi için, kayıp belgeler veya isimlerle ilgili yaptığı bildirimlerin teşkilatın Ana Tüzüğü'ne, düzenlemelerine ve kurallarına uyumlu olması için kontroller yapıldığını belirtti ve uyumlu görülmeyen bildirimlerin veri tabanına alınmadığını ifade etti.

'Siyasi, askeri, dini ve ırki faaliyetlere müdahale yasak'

Interpol'ün açıklamasında teşkilatın Ana Tüzüğü'nün 2'nci ve 3'üncü maddesine atıf da yapıldı:

"Interpol'ün Ana Tüzüğünün 2'nci maddesi, teşkilatın rolünün, farklı ülkelerdeki mevcut yasalar çerçevesinde ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ışığında, mümkün olan en geniş düzeyde polis işbirliğini teşvik etmek olduğunu vurgular.

"Ek olarak, Anayasa'nın 3'üncü maddesi, (Interpol'ün) 'politik, askeri, dini ve ırki karakterli faaliyetlerde bulunması ve bunlara müdahale etmesini tamamıyla yasaklar."

Dünyanın en büyük uluslararası adli polis teşkilatı Interpol, 1923 yılında uluslararası işbirliği sağlamak amacıyla kuruldu.

Teşkilat rolünü "dünyayı daha güvenli bir yer yapmak için uluslararası işbirliğini sağlamak" olarak tanımlıyor ve dünya genelinde emniyet kuruluşlarının görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli hizmetlere ve araçlara erişim sağlıyor.

ALTAYLI: FETÖ İLE MÜCADELE SULANDIRILIYOR

Gazete Habertürk yazarı Fatih Altaylı Interpol'ün yalanladığı iddiayı köşesine taşımış ve bu olayda Türk Emniyeti'nin de kabahatli olduğunu belirterek, "FETÖ ile mücadele sulandırılıyor" açıklamasını yapmıştı.

Altaylı, "Yapılması gereken, bu liste hemen daraltılıp FETÖ’nün önemli isimlerine indirgenmeli.

Altaylı şöyle yazmıştı:

60 bin isim bildireceğine, FETÖ’nün lider kadrosunda olduğu bilinen kişilerle ilgili bir talepte bulunsa Interpol’ün buna hayır deme şansı yok.

Ama bunu yapacağına 60 bin isim bildirirsen olacağı bu.

Ve Türk Emniyeti’nin bunu bilmeme ya da en azından tahmin etmeme ihtimali yok.

Yani Interpol “işin sulandırıldığını” düşünüyor.

Açıkçası ben de Türkiye’de birilerinin bu işi sulandırmaya çalıştığını düşünüyorum.

Yapılması gereken, bu liste hemen daraltılıp FETÖ’nün önemli isimlerine indirgenmeli.

Aksi takdirde Zekeriya Öz de Adil Öksüz de ve benzeri onlarca FETÖ karakutusu da elini kolunu sallaya sallaya gezecek tüm dünyada.