Gündem
27 Tem 2015 14:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:45

Alman basınından olay operasyon yorumu: IŞİD ne kadar sevinse yeri!

Türkiye’nin IŞİD ve PKK hedeflerine yönelik operasyonları Alman basınında geniş yer aldı.

Türkiye’nin IŞİD ve PKK hedeflerine yönelik operasyonları Alman basınında geniş yer aldı. Pek çok yorumda “iki cepheli” bir savaşın Türkiye'ye “zarar” vereceği görüşü dile getirildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Türkiye ile ilgili yorumunda, “Erdoğan'ın sadece IŞİD'i değil PKK'yı da vurması Washington'da anlayışla karşılanıyor. Avrupa'da ise Ankara bu çifte darbe nedeniyle eleştiriliyor. Hem Almanya hem de AB tarafından” deniliyor. Deutsche Welle’nın yansıttığı yorumda şöyle devam ediliyor:

“Etkileri, bölge ülkelerini aşan böylesi zor bir durum için oldukça büyük bir görüş ayrılığı... Atlantik'in iki yakasındaki bu görüş ayrılığını tırmandırmamak iyi olur. PKK bir terör örgütü ve Almanya'da da yasaklı. Bu nedenle Ankara'nın örgüte yönelik askeri misilleme hakkını görmezden gelmemek gerekir. Bu çok cepheli savaşta mükemmel çözümler zaten yok.”

SAARBRÜCKER ZEITUNG: EKONOMİDEKİ BİRÇOK BAŞARI TEHLİKEYE GİRER

Türkiye’nin yürüttüğü operasyonların ekonomiye olası etkilerine dikkat çeken Saarbrücker Zeitung ise “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hava saldırılarıyla IŞİD ve PKK'ya karşı çok tehlikeli iki cepheli bir savaşa girişti. Ve bu savaşa çok büyük iç politik gerginlikler eşlik ediyor. Durum çok çabuk kontrolden çıkabilir” yorumunu yapıyor.

Gazete, “Turizm gibi Türkiye'nin milyarlarca dolarlık gelir elde ettiği önemli ekonomi branşları tırmanan gerginliklere son derece hassas tepki gösterir. Diğer yatırımcıların Türkiye'nin istikrarına duyduğu güven de zarar görebilir. Türklere mütevazı bir refah getiren son yılların pek çok başarısı tehlikeye girer” uyarısını da yapıyor.

MITTELDEUTSCHE ZEITUNG: IŞİD NE KADAR SEVİNSE YERİ

Mitteldeutsche Zeitung yorumunda ise “IŞİD ne kadar sevinse yeri. Çünkü PKK'nın askeri ve lojistik desteği olmadan Suriyeli Kürtler Kobani'yi asla kurtaramazdı” diyor.

Erdoğan yönetimi de son yıllarda kartlarını yeterince kapalı oynadı” görüşünün de dile getirildiği yorumda “İç politikada seçim başarılarından güç alarak İslamlaşma politikasını giderek daha katı şekilde uyguladı, muhalefetin üzerine giderek daha sert bir şekilde gitti. Son seçimlerde bunun faturasını gördü ve büyük oy kaybı yaşadı” görüşü öne sürülüyor.

THÜRİNGER ALLGEMEİNE: İKİ CEPHELİ SAVAŞIN ASIL NEDENİ İÇ POLİTİKA HESAPLARI

“Erdoğan şimdi IŞİD ve PKK'ya karşı iki cepheli bir savaşa giriştiyse, bunun asıl nedeni iç politika hesaplarıdır” diyen Thüringer Allgemeine Gazetesi ise “Olası erken seçimlerde terörle mücadeleyi kararlılıkla yürüttüğünü göstermek istiyor. Ama bu savaşı kazanması pek olası görünmüyor. Daha ziyade bölgede yeni bir yangına yol açacaktır” düşüncesini ortaya koyuyor.

SÜDWEST PRESSE: PKK İLE BARIŞ SÜRECİNİN DEVAM ETTİRİLMESİNDEN BAŞKA YOL YOK

Kürtlerin IŞİD ile mücadeledeki rolüne dikkat çeken Südwest Presse Gazetesi ise, Kürt savaşçılarının aylardır terör milisi IŞİD'e karşı mücadelede iyi bir iş başardıklarını, askeri başarının tek yolu olan kara savaşını yürüttüklerini belirterek, “Büyük çekincelere rağmen Almanya bunun için silah, mühimmat ve eğitmenler gönderdi ve dolaylı olarak Batı için de savaşan güçlerin az ya da çok PKK ile bağlantılı olduğu hasır altı edildi” diye yazıyor.

Gazete “Batı Kürtlere Ortadoğu'da IŞİD'e karşı askeri kirli işleri yüklemeye devam edip, diğer yanda takdirin zerresini göstermezse kibirliliğini bir kez daha kanıtlamış olur. Tek başına bu bile PKK ile barış sürecinin devam ettirilmesinden başka yol olmadığını gösteriyor.”

BRAUNSCHWEİGER ZEITUNG: DURUM ERDOĞAN’IN İŞİNE YARIYOR

Braunschweiger Zeitung ise son gelişmelerin Kürtlerle barış sürecinin sonu anlamına geldiğini savunurken “Erdoğan daha Kobani ablukası sırasında PKK'nın IŞİD ile aynı büyüklükte bir tehlike olduğunu söylemişti. Provokasyon işe yaradı. PKK'lılar da şimdi yeniden silaha sarıldı ve Türk askerlerini öldürüyor” dedikten sonra şu savları dile getiriyor:

“İlginç bir şekilde bu durum yine tam da Erdoğan'ın işine yarıyor. Şimdi sertlik göstererek puan toplayabilir ve HDP'ye teröre destek veren parti damgası vurarak önümüzdeki erken seçimlerde yine kendi yararına kullanabilir. Bir Kürt devleti kurulmasını engellemenin Erdoğan için IŞİD barbarlarına yönelik savaştan daha önemli olduğu açıkça görülüyor. Ve PKK sayesinde pek çok Türk de bu düşünceyi paylaşır hale gelecektir.”