Televizyon
26 Tem 2014 12:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Ali, bu ne biçim şov!

Ali Biçim, Okan Bayülgen'i mi taklit ediyor, bu program tutar mı? Murat Tolga Şen yazıyor...

Okan Bayülgen’in önümüze koyduklarından biri Ali Biçim… Kapı önünde çekilmiş psikopat skeçlerde tanımış, sevmiştim.  TV dünyasından birileri de bu genç adamda ışık görmüş olmalı ki önce dizi oyuncusu oldu (Babam Sınıfta Kaldı) şimdi de kendi şovunun sahibi ama kendinin sahibi mi, o epey tartışılır.

Ali Biçim Show, Fox TV kanalında başlamadan önce TV eleştirmenlerinin adını anarak yaptıkları teaserlar (tanıtım videoları) ile dikkatimi çekmişti. Arkadaşım Oya Doğan için çekileni izlemiştim, hoşuma gitmişti ama bir yandan da bu işi eleştirecek insanları yücelterek onların eleştiri gücünü çalmak gibi algılamıştım. Oya, Ali Biçim için bir şey yazdı mı bilmiyorum ama kaleminin dürüstlüğüne güvenirim, endişem yok.

3 haftadır izliyorum Ali Biçim Show’u… Yaz aylarının sıcak gecelerinde güzel gider diye düşünüyorum ve 3 bölümdür ümidimi kaybetmiyorum ama sonuç felaket! Ali Biçim Show bu alanda yapılmış en kötü işlerde başa oynar! Kimse kusura bakmasın ama daha pişmeden önümüze koymuşlar bu arkadaşı, yenmiyor, yutulmuyor!

Bu “talk Show” olayında keşfedilmemiş bir şey yok. Arkaya bir şehir fonu, bir masa, bir koltuk ya da kanepe, kenara da bir orkestra koy, sonra da seyirciler önünde yap muhabbetini… O yüzden farkı yaratan şovmenin kimliği oluyor. Okan tatlı-sert havasıyla öne çıkarken, Beyaz ailemizin terbiyeli çocuğu oluyor vs. Onlardan seyirciye geçen duygu, şovun kaderini belirliyor.

Buradan bakınca, Ali Biçim bir laboratuvar üretimi gibi… 50. yaş gününü geçtiğimiz aylarda kutlayan Okan’ın bütün şovları, huysuz mizacı, tedirgin beden dili bir bilgisayar programına yüklenmiş ve bu genç adama aktarılmış. Adeta Klonların Saldırısı!

Okan varken Ali Biçim’i ne yapalım? Gerçekten, gerek var mı? Bence yok… Olay Okan’ı taklit etmekle de bitse keşke… Stüdyondaki konuklarına, konuşacaklarına hakim değilsin Ali, böyle olmaz. Dün gece gelenlerin bir dövmediği kaldı. Demek, canlı yayınlansa program, bu olmamışlık hali daha da gözümüze görünecek demek ki!

3. bölümün başında orkestrası (güya) yanlışlıkla önce Beyaz’ın sonra da Okan’ın introsunu çalıyor, Ali Biçim tepki veriyor vs. Dur bakalım Ali, dün bir bugün iki, yıllardır bu işi yapan iki adamın yanına kendini bu kadar kolay yanaştırma! Önce bu konuda rüştünü ispat et, sonra kapışırsın.

Bir de şu ilk bölümden beri süregelen “hala” esprileri var ya, çalışmıyor o numara, boş ver!

Ali Biçim’in tek başına bir şeyleri idare edebilmek için çok zamana ihtiyacı var. Vaktinden önce girişilmiş bu iddialı deneme yayından kalktığı vakit yapanlar için oldukça heves kırıcı olacaktır. Şov yapmak herkesin harcı değil. Hatırlasanıza, kendi aralarında yaptıkları muhabbetlerle konuk oldukları programda herkesi kırıp geçiren Mazhar-Fuat-Özkan da yıllar önce böyle bir şey  denemiş ama alçıya alınmış gibi kalmışlardı. Bir iki bölüm sonra da yayından kalktı. Yine hatırımda kalan başka bir deneme de bu ülkedeki en komik adamlardan biri olan Ceyhun Yılmaz’ın yaptığı aynı isimli şov programıydı. Cine5’te her gece, 165 bölüm, 210 konuk ağırladı ama o da bir sezonluk iş oldu. Ceyhun’un kariyeri bir talk show’cu olarak devam etmedi.

Ali Biçim’in akibeti farklı olursa şaşırırım ama bir Bayülgen taklidi olarak ne kadar koşabilir ki? Daha ilk bölümden bir PR şovuna dönüşmüşken hele… Yeni albümü, filmi, dizisi çıkanı çağır gelsin! O işler öyle değil, Okan’ın en çok tutulan programı 90’lar temalı olandı. Havalı jenerikler, ara skeçlerde bir alt kültür kaygısı sezilse de gelen konuklar itibariyle haddinden fazla popüler!

Sevgili Ali, Okan Bayülgen emekli falan olmadı, yeni sezonda Star TV’de yine karşımızda, kendinden başka da taklit edebileceği bir şey yok! Bence sen, başkası olma, kendin ol, böyle çok daha güzelsin!

MURAT TOLGA ŞEN /murattolga@gmail.com