CineRadar
07 Eyl 2018 09:20 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:50

Alfa Kurt: Dünyanın İlk Evcil Hayvanı Bu Filmde!

Eylül ayı geldi ve sinema vizyonu hareketlenmeye başladı. Bu hafta her zevke uygun filmler gösterime giriyor ancak bir film var ki hayvan dostu sinemaseverler ona bayılacak!

HAFTANIN FİLMİ: ALFA KURT
 
Albert Hughes’un yönettiği ve Kodi Smit McPhee, Johannes Haukur Johannesson, Natassia Malthe ile Leonor Varela’nın oynadığı Alfa Kurt (Alpha), 07 Eylül 2018’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.

 Avrupa’da 20.000 yıl öncesi. Kabilesinin önde gelenleriyle ilk avına çıkan genç bir adam yaralanır ve ölüme terk edilir. Kendine geldiğinde yalnızdır ve acımasız vahşi doğada hayatta kalmayı öğrenmek zorundadır. Sürüsünden ayrı düşmüş bir kurt ile birbirlerine güvenmeyi öğrenmelidirler. Sayısız tehlike atlatarak, kış gelmeden evin yolunu bulabilmek için adam ve kurt alışılmadık bir dostluk kurarlar.
 
İnternette dolanan kedi videolarına bayılıyoruz ama hayvan dostlarımızın en önde gelenleri köpeklerdir şüphesiz. Bu dostluk nasıl başladı da bugünlere kadar geldi diye merak eden de çoktur. Hughes Biraderlerin Albert olanı da son zamanlarda belgeselle haşır neşir bir sinemacı ve o da tam 20 bin yıl önceye yani insan-köpek dostluğunun başlangıcına giderek ilgi çekici bir öyküleme yaratmak istemiş. Bunu önemli ölçüde başardığını da söylemek mümkün.
 
Albert Hughes görsel açıdan güçlü bir filme imza atmayı deniyor ve en büyük yardımı da artık bir kült haline gelmiş olan Quest for Fire filminden alıyor. Alfa Kurt’un genel anlamdaki görsel tasarımının ve yontma taş devrindeki Dünya tasvirinin bütün ilhamı bu filmden geliyor. Filmi yapanlar bu sıkıntıyı, IMAX salonlarında izlediğinizde sizi mest edecek bir görsellikle kapatmayı deniyorlar. 20 bin yıl önceki bakir Dünyanın görsel tasarımı çok etkileyici ancak bu da tek başına filmi kurtarmaya yetmiyor çünkü buna eşlik eden sıradışı bir senaryoya sahip değil. Film finalde hepten bir Disney aile filmine dönüşüyor bile diyebilirim.
 
Alfa Kurt’un oyuncu kadrosu özellikle seçilmiş gibi duran ¨güzel insanlardan¨ oluşuyor. Üzerlerindeki postları çıkartın hepsi birer günümüz insanı olur da Starbuck sırasında aramıza karışırlar, o derece... Halbuki kılıç dişli kaplanların (Smilodon), tüylü gergedanların ve fillerin atası olan mamutların dolaştığı bir dünyada insan da şimdikinden farklı bir yüz ve bedene sahip olmalı, olduğunu da biliyoruz ama sanırım bunun seyirciyle özdeşlik yaratma meselesini zedeleyeceğini düşündüler o sorumluluğu NG belgesellerine bıraktılar ama en azından karakterleri İngilizce konuşturmayıp film için o dönemde kullanıldığı varsayılacak bir konuşma dili oluşturmayı başarmışlar.
 
Her şeye rağmen Alfa kurt özellikle köpek dostu sinemaseverler tarafından merakla izlenecek bir film olmayı başarıyor. Eğer mümkünse IMAX versiyonunu izlemenizi tavsiye ederim. Filmin görsel gücünün tadını en fazla bu şekilde çıkarabilirsiniz. The Road adlı post apokaliptik şaheserde acıların çocuğu rolünde izlediğimiz Kodi Smit-McPhee büyümüş haliyle yine benzer bir rolde karşımıza çıkıyor.

Film 7 yaş ve üzeri sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
Ve haftanın diğer filmleri...
 
TRANSIT
 
Christian Petzold’un yönettiği ve Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese ile Lilien Batman’ın oynadığı Transit, 07 Eylül 2018’de Başka Sinema dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Alman birlikleri hızla Paris’e yaklaşırken Alman göçmeni Georg tam zamanında İtalya’ya geçer ve kendini Marsilya’ya atar. Yanında Weidel adında bir yazarın evraklarını taşımaktadır. Meksika’ya kaçmak istemektedir. Ancak Marsilya’da gizemli Marie’ye âşık olur ve Georg için her şey değişir. Transit, Anna Seghers’in 1942 yılında Marsilya’da yazdığı aynı adlı romanından Christian Petzold tarafından sinemaya uyarlandı.

Film 13 yaş ve üzeri sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
ZİFİR-İ AZAP 
 
Haydar Işık’ın yönettiği ve Ümit Acar, Ömer Baran, Burhan Çelik ile Özge Pirçek’in oynadığı Zifir-i Azap, 07 Eylül 2018’de MC Film dağıtımıyla 11K Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kısa yoldan zengin olmak isteyen Hakan her yolu mubah görmektedir. Bu hırsı arkadaşlarına da bulaştırır. İstemeden yaptığı bir hata Hakan ve arkadaşlarının kaderini meçhul bir bilinmeze doğru sürükler. Bilmedikleri sona doğru yola çıkan gençlerin aradıkları define ve Boyabat kalesine varan yolculukları, kendi içlerinde kişilik bölünmesine yol açar. İnançsızlığın gücü, Hakan’ın bilinmeyen bir dünyanın gerçeğini görmesine ve dehşetin kapılarını açmasına sebep olur.

Film 18 yaş ve üzeri sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
KELOĞLAN
 
Süleyman Mert Özdemir’in yönettiği ve Atilla Doğukan Türkyılmaz, Yağmur Ün, Kaya Akkaya ile Asuman Dabak’ın oynadığı Keloğlan, 07 Eylül 2018’de CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla VTR Production tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Çevre dostu Keloğlan ve arkadaşları, güzeller güzeli Cankız’ın yardım çağrısı üzerine harekete geçer ve hayvanların soyunu tüketmeye çalışan zalimlere karşı mücadele ettikleri bir maceraya atılırlar. Karşılaştığı her olumsuz durumdan mizahi yönü, zekâsı ve hazırcevaplığı ile zarar görmeden kurtulan Keloğlan, bakalım bu kez zalimlere karşı verdiği bu savaşı yenebilecek ve muradına erebilecek midir?

Film her yaştan sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
KOMPLO (BACKSTABBING FOR BEGINNERS)
 
Per Fly’ın yönettiği ve Theo James, Ben Kingsley, Jacqueline Bisset, Belçim Bilgin ile Rachel Wilson’un oynadığı Komplo (Backstabbing for Beginners), 07 Eylül 2018’de CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Filmdom Media tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Yüksek hedef ve ideallere sahip olan Michael, merhum babasının izinden giderek, 24 yaşında Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak çalışmaya başlamıştır. Hayatı boyunca hep bir diplomat olmak istemiş olan Michael’ın hayali, dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek ve ülkeler arasındaki barışı güçlendirmektir. Michael’ın yeni görevi, Birleşmiş Milletler‘in, Yemek İçin Yağ adlı programına bağış toplamaktır.

Film 13 yaş ve üzeri sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
BABA NERDESİN KAYBOLDUM
 
Ahmet Karaman’ın yönettiği ve Yiğit Kirazcı, Baran Akbulut, Yıldız Çağrı Atiksoy, Yiğit Kirazcı ile Bestemsu Özdemir’in oynadığı Baba Nerdesin Kayboldum, 07 Eylül 2018′de Chantier Films dağıtımıyla Öncesi & Sonrası Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Aşkın, uzun süredir çalıştığı sinema sektöründe hayallerini bulamamış, babasının ölümüyle memleketine geri dönmüştür. Kendisini, yıllar önce reddettiği hayatın tam ortasında bulmuştur. Her şey sabitlenmiş gibidir. Yıkım, bir babanın gidişi midir? Hayalleri kaybolan bir nesil, değiştirmek istedikleri bir dünyada neden kendine bir yer arar? Alışılmış düzeni bozmamak için oynanan oyunlar, tekrarlanıp gider.

Film 15 yaş ve üzeri sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
ARI MAYA 2: BAL OYUNLARI (MAYA THE BEE: THE HONEY GAMES)
 
Noel Cleary ile Sergio Delfino’nun yönettiği ve Coco Jack Gillies, Benson Jack Anthony, Richard Roxburgh ile Justine Clarke’ın oynadığı Arı Maya 2: Bal Oyunları (Maya the Bee: The Honey Games), 07 Eylül 2018’de UIP Filmcilik dağıtımıyla TMC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Maya, bir gün Buzztropolis Kraliçesi’ni herkesin içerisinde utandırınca başı derde girer. Maya, riske attığı kovanını kurtarabilmek için karışık bir takımla Bal Oyunları’na katılmak zorunda kalır. Maya katıldığı bu yarışı kazanmalıdır, yoksa kovanının kış boyunca hazırladığı petekleri Buzztropolis Kraliçesi’ne vermek zorunda kalacaktır.

Film her yaştan sinemaseverlerin seyretmesi için uygun.
 
MURAT TOLGA ŞEN – murattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri ve fotoğraflar Sadibey.com sitesinden alınmıştır.