Gündem
27 Oca 2014 22:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

Aktifbank'tan o habere açıklama!

Aktif Bank bugün çıkan haber sonrasında açıklama yaparak, bankaya ve bağlı olduğu gruba ilişkin asılsız haber ve iddialar yapıldığını belirtti.

Taraf Gazetesi'nde yer alan "Çalık bankaya hortum takmış" haberi sonrasından açıklama yaptı.
Bankadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"27 Ocak 2014 tarihinde bazı basın yayın kuruluşlarında, Türkiye iş dünyasının saygın kurumlarından biri olan, geçmişinde ve günümüzde oluşturduğu katmadeğerle öne çıkan bankamıza ve bankamızın bağlı olduğu gruba ilişkin asılsız haber ve iddialar yayınlanmıştır.
Kamuoyunun, doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki şekilde açıklama gereği duyulmuştur.
1-    Aktif Bank, ülkemizin en büyük özel sermayeli yatırım bankasıdır. Bankanın sorunlu kredileri sektör ortalamalarının çok altında olup aktif kalitesi çok yüksektir. Bankanın karlılığı ise sektör ortalamalarının çok üzerinde olup ortalama aktif karlılığı açısından tüm bankacılık sektörünün ilk 10 bankasından biridir. Banka 2012 yılında dünya devlerinin de aday olduğu yarışmada uluslararası jürinin yaptığı değerlendirmede kısa listeye kalan HSBC, Barclay’s gibi dev bankaları geride bırakarak, “Dünyanın En Yenilikçi Bankası”seçilmiş ve bu ödülü alan tek Türk bankası olmuştur.
2-    Bankamızın başarıları, 2013 yılında Amerika’da yayımlanan Nigel Waite’ın ‘Financial Services Marketing: An International Guide to Principles and Practice’ isimli kitabında yer alarak örnek çalışma vakası olmuştur. Son 3 yılda dağıtım kanalları, ürün ve hizmetler konusunda alınan 50 uluslararası en iyi ödülü ile ülkemize en çok uluslararası ödül kazandıran kurum olmuştur.
3-    Bankamız, ülkemizde yabancı gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında henüz çok gelişmiş olmayan yatırım bankacılığının ülkemizdeki en gelişmiş örneğidir. 2009 yılında ilk banka bonosu, ülkemizin ilk varlığa dayalı menkul kıymet ihraçları, ülkemizin ilk proje finansman sukukları gibi birçok yeniliğe imza atmıştır. Bankamız bugüne kadar 6 milyar dolara yakın kağıdı borsadan yatırımcılar ile buluşturmuş, yatırımcılarına güvenli ve iyi bir getiri sağlarken yenilikçi ürünleri diğer bankaların da kullandığı ürünler haline getirerek “tekerlek izi yaratmış” ve sektöründe yeni kulvarlar açarak sektörü ile Türk ekonomisine önemli katkılar sağlamış yüzde yüz Türk sermayeli bir bankadır.
4-    İlgili haberde, çarpıtılarak yazılan veriler, aslında bankamızın internet sitesinde herkese ve tüm yatırımcılara açık biçimde sunulan bilgilerdir. Bu vesile ile mevzuata aykırı iş yapıldığı havası yaratılmaya çalışılmaktadır.
5-    Bankamızın verdiği krediler ve yatırımları tüm yatırım bankalarında olduğu gibi mevduat bankalarının sınırlamalarına tabi değildir. Bankamızın yatırım araçlarına yatırımda bulunan yatırımcılar arasında çoğunluğu ülkemizin önde gelen özel portföy yönetim şirketleri, yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar çoğunluğu oluşturmaktadır.
6-    Bankamızın Çalık grubu şirketlerine verdiği krediler içinde bankanın kendi iştiraklerine verdiği krediler de bulunmaktadır. Bankamızın yatırım bankası olması sebebiyle “sigortacılık, gayrimenkul, ulaşım, mağazacılık, maden vb. iş kollarında faaliyet gösteren çok sayıda” iştiraki bulunmaktadır. İş modeli gereği bu iştiraklerine fon kullandırmakta ve bunlardan kazanç sağlamaktadır.
7-    Bankamızın tüm diğer karlı yatırım olanakları gibi Çalık grubunun iştiraki olan şirketlere yatırımda bulunması doğal ve her yönü ile mevzuata uygundur. Bu yatırımlar arasında grubun karlı elektrik dağıtım şirketleri, Arnavutluk’un en karlı ve ikinci büyük bankası, alanında dünyanın 9. büyük santral yapım şirketi olan enerji şirketlerine yaptığı yatırımlar bu kategoridedir.
8-    Söz konusu haberde birçok yanlış, manipülatif bilgi verilmekte ve birçok kurumdan bahsedilmekte olup nitekim söz konusu itham, gün içinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan açıklama ile yalanlanmıştır.
9-    Bankamız ilgili düzenleyici otoritelerin BDDK, SPK, TCMB vb. düzenlemelerine hem geçmişte hem bugün uygun şekilde faaliyet göstermektedir. Ayrıca uluslararası bağımsız denetim şirketlerinin değerlendirme sonuçları da bankamızın web sitesinde yayınlanmaktadır.
Bankamız hakkında gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikteki haberlere hiçbir şekildeki müsamaha göstermeyeceğimizi ve yasal haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.
Saygılarımızla,
AKTİF BANK KURUMSAL İLETİŞİM BAŞKANLIĞI