Televizyon
24 Mayıs 2018 13:27 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:13

AİHM'den Roj TV kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Roj TV'nin yayınını iptal eden Danimarka aleyhine yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Hürriyet'in haberine göre; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006-2010 arasında yaptığı yayınlarda terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle Danimarka tarafından yayın lisansı iptal edilen Roj TV’nin bu ülkeye karşı yaptığı başvuruyu esastan incelemeye almadan kabul edilemez buldu.

Roj TV, Danimarka’nın 2003’te verdiği lisans ile 2004’te uydu üzerinden yayına başlamıştı. Danimarka yargısı, 2010’da, PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde olduğuna ve sadece PKK’nın görüşlerine yer verildiğine dayanarak ceza yasasının terörle mücadele maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Bu bağlamda 2.6 milyon Danimarka kronu para cezası verildi.

Roj TV, kararı temyize götürdü. Üst mahkeme ise kararı onamakla kalmayıp kapsamını genişletti. Doğu Danimarka Yüksek Mahkemesi, para cezasını 5 milyon Danimarka kronuna yükseltti ve televizyonun lisansını iptal etti. Bu karara yönelik temyiz başvurusu da sonuç vermedi. Roj TV, 2013’te iflasını ilan etti.

Danimarka yargısından sonuç alamayan Roj TV, 2014’te konuyu Strasbourg’a taşıdı. Başvuruda Danimarka’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10’uncu maddesini ihlal ettiği tezi işlendi.