Medya
26 Mayıs 2015 08:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:35

Ahmet Kekeç'ten Selvi'ye şok itiraz: Çok ayıp Abdülkadir!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin AK Parti'yi uyardığı son yazısına Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç'ten itiraz geldi.

Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç, bugünkü "Çok ayıp Abdülkadir" başlıklı yazısında Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin dünkü yazısında Ethem Sancak ve Yiğit Bulut için "Ayağı tökezlediğinde Erdoğan'ı ilk terk edecek olanlar da bunlardır" eleştirisine cevap verdi.

Selvi'nin kurduğu hüküm cümlelerini kurmayacağını söyleyen Kekeç, "Selvi, abartılı benzetmelerin ve sevgi gösterilerinin Erdoğan'a zarar verdiğini düşünüyor.  Olabilir. Bunu “genel bir esas” sayarsak, öyledir" dedi.

Ancak konu kendi gazetesinin patronu Ethem Sancak'ın sözlerine gelince Kekeç, Selvi'nin ayıp ettiğini ileri sürdü.

Polemiğe "Kimseyle rekabet etmiyorum. "Polemik yapayım" diye de ölmüyorum. Dolayısıyla, "Yandaşlar birbirine girdi, Erdoğan'ı paylaşamıyorlar" diye erken umuda kapılmayın." cümleleri ile şerh koyan Kekeç, yazma gerekçesini de şöyle anlattı: "Paylaşamadığım bir şey yok... Mahalle adına racon kesecek halim de yok... Abdülkadir Selvi sevdiğim ve değer verdiğim bir gazetecidir. Dostça ve nezaket dairesinde itirazlarımı sıraladım. Hepsi bu..."
İşte Ahmet Kekeç'in yazısından bir bölüm:

SAYGIN, ZARAFETİ VE NEZAKETİ OLAN BİR İNSAN...

"Abdülkadir Selvi arkadaşımdır. Düzgün bir insandır. Aynı gazetede çalışma imkânı bulduk. Hep, saygı ve saygı çerçevesinde kaldık. Birbirimizi incitmedik.

Abdülkadir Selvi, ayrıca, zarafeti ve nezaketi olan bir insandır. Bazı durumları, bazı tavır alışları, bazı sözleri kendine yakıştıramayacak kadar da özenlidir.

Dolayısıyla, dünkü “Yarın geç olmadan uyarayım istedim” başlıklı yazısını yadırgadım.
Daha doğrusu, “özensiz” buldum.

BANA GÖRE ERDOĞAN'I KORUMAK HAREKET NOKTASI DEĞİL

Evet, “Erdoğan'ı korumak, davayı ayağa düşürmemek, ileride ihanet edecekleri tespit etmek” bir yazar için (davaya gönül verdiğini söyleyen bir yazar için) “hareket noktası” olabilir. Bana göre değil ama hadi “anlaşılabilir ve tolere edilebilir bir haldir” diyelim. Abdülkadir Selvi de, belli ki, “Erdoğan'ı koruma” saikiyle davranıyor ve “yarın geç olmadan” bazı uyarılarda bulunuyor.

Kimin “yandaşlıkta” hangi mertebede bulunduğunu bilmiyorum. Kimin niyetinin daha “sahih” olduğunu da bilmiyorum. Yarın durum tersine döndüğünde kimin davayı satacağını, kimin barikatında muhkem kalacağını da bilmiyorum. Elimde, niyetleri ölçecek bir alet yok.

Dolayısıyla, Abdülkadir Selvi'nin, “Ethem Menderes gibi olacaklar, davayı satacaklar” dediği kişilerle ilgili bir hüküm cümlesi kuramam. Bunun yanlış ve haksız olacağını düşünürüm.

BENCE BUNU KONUŞALIM

Belki işin “Bazı tavırlar Erdoğan'a zarar veriyor” kısmını konuşabiliriz.
Bence bunu konuşalım.

Selvi, abartılı benzetmelerin ve sevgi gösterilerinin Erdoğan'a zarar verdiğini düşünüyor.
Olabilir.

Bunu “genel bir esas” sayarsak, öyledir.
Her türlü abartılı söz, davranış ve maksadının dışında yorumlanabilecek “övgü cümlesi” için bunu söyleyebiliriz.

Ama Selvi daha da ileri gidiyor, abartılı benzetme ve sevgi gösterisinde bulunan kişilerin (özellikle iki isimden söz ediyor) hem Erdoğan'a zarar verdiklerini, hem de bu tutumlarıyla davayı satmaya namzet bir görüntü ortaya koyduklarını söylüyor.

Demek ki Selvi'nin abartılı benzetme ve sevgi gösterisinde bulunanlara “kategorik” bir itirazı var. Ve bu tür tutumların tümünü yanlış buluyor.

BAŞKA İSİMLER İÇİN DE AYNI ŞEYİ DEDİ Mİ?

O zaman, meşrep ve mahalle farkı gözetmemesi, hangi mahalleden gelirse gelsin, hangi meşru saikle söylenirse söylensin, bu tür sözlerin cümlesine karşı olması gerekmez mi?

Şunu demek istiyorum: Abartılı benzetme ve sevgi gösterisinde bulunanlar, sadece Selvi'nin “hedef” olarak seçtiği iki isimden ibaret değil. Başkaları da var... Bazı milletvekilleri. Bazı kurucu isimler. Bazı köşe yazarları... Hatta, ismini çok az duyduğumuz bazı basın patronları.

Hakkaniyetli bir yazar olarak bildiğimiz Selvi o “başkaları”na da bir bakış yöneltti mi, “Bu tutumunuz Erdoğan'a zarar veriyor” dedi mi?
Hatırlamıyorum.

Mesela, değerli dostumuz Yasin Aktay'ın, basında çokça speküle edilen “Salli Ala Muhammed” deyişi için de benzeri bir indirgemede bulundu mu? Bulunabilir mi? “Erdoğan'a zarar veriyorsun Yasin Aktay” diyebilir mi?

(...)

Evet, "Mevlana" ve "Şems" metaforu yanlış anlaşılabilir. Daha doğrusu, anlaşılmayabilir ve haksız hüküm cümlelerine yol açabilir. Selvi'ye, "Neden bunu böyle anlıyorsun?" deme mevkiinde değilim. Israrla "anlamamayı" seçiyorsa, yapabileceğimiz fazla bir şey yok. İstediği gibi anlamakta ve dilediği indirgemeyi yapmakta özgürdür.

Benim itirazım, "hakkaniyetli" bir yazar olarak tanıdığımız Selvi'nin "Bunlar yarın davayı satacak" şeklindeki "ayıp" ve hakkaniyet gözetmeyen tutumuna.
Ki, gerçekten de çok ayıp bir tutum bu!

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN