Medya
15 Eyl 2018 09:50 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:51

Ahmet Hakan yorumladı! Cübbeli'nin protez kolu öptüğü fotoğraftaki ayrıntı ne?

'Cübbeli Ahmet'in Menzil şeyhi Dıyaüddin'in protez kolunu öptüğü fotoğraf olay olurken, tartışmalara gazeteci Ahmet Hakan da katıldı.

Cübbeli Ahmet'in 1. Dünya Savaşı sırasında kolunu kaybeden ve Sultan Mehmed Reşad tarafından kendisine protez kol yaptırılan Menzil şeyhi Diyaeddin'in protez kolunu öpmesi sosyal medyada çok konuşuldu.

Cübbeli Ahmet ile girdiği polemikleriyle bilinen Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, "Cübbeli mi daha İslami cep telefonlu adam mı?" başlıklı köşesinde bu fotoğrafı böyle değerlendirdi.

Fotoğrafta Cübbeli Ahmet, bir protez kolu öpüyor.

Protez kol, Birinci Dünya Savaşı’nda kolundan yaralanan bir şeyhin koluymuş.

Ancak...

Bu fotoğraf karesinde çok önemli başka bir ayrıntı daha var:

Protez kolu, Cübbeli Ahmet’e doğru uzatan adamın tavrı...

Cübbeli’ye doğru protez kolu uzatan adam, protez kola hiçbir kutsiyet atfetmeden ve gayet kayıtsız bir edayla elindeki cep telefonuyla oynuyor.

Bu fotoğrafın anlattığı kıssadan benim çıkardığım hisse şudur:

Cübbeli Ahmet... Protezperestlik yaparak gayri İslami bir tutum sergilerken...

Telefonla oynayan adam... Proteze karşı gayet İslami bir tavır takınmıştır.
Kısacası...

Gerçek İslam, telefonla oynayan adamın İslam’ıdır.

Ya da en azından bana öyle gelmektedir.

ŞEYH DİYAEDDİN NURŞİNİ KİMDİR?
Şeyh Muhammed Diyaeddin Nurşini, toplumda Menzil olarak bilinen Nakşibendi Tarikatı'nın şeyhlerinden biridir. 1855 (H.1272) senesinde Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Usba köyünde doğdu. 1923 (H.1342) senesinde Bitlis’in Nurşin köyünde vefat etti. Kabri Nurşin’de babasının türbesinin yanındadır.

KOLUNU NASIL KAYBETTİ?
Şeyh Muhammed Diyaeddin Nurşini, Birinci Dünya Savaşı'nda koluna isabet eden bir mermi sebebiyle felç oldu. Felcin bütün vücuda yayılmaması için Bitlis Askeri Hastanesinde sağ kolu kesildi. Fakat Nurşini, bu ameliyatın arkasından ağır bir hastalığa tutuldu. 9 yıl sonra vefat etti.