Medya
15 Haz 2017 01:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:55

Ahmet Hakan o karardan ders çıkardı: Enis’in tutuklanması bana neyi öğretti?

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bir dönem Hürriyet'in Genel Yayın Yönetmenliği'ni yapan Enis Berberoğlu hakkında verilen mahkumiyet ve tutuklama kararından çıkardığı dersi yazdı.

“MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması” davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkumiyet kararı Enis Berberoğlu’nun “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadiyla açıklamak” suçunu işlediği gerekçesiyle verildi.
Dünkü duruşmada kararını açıklayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önce “Mübbet hapis” cezasına hükmetti. Mahkeme “cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerini ” gözönüne alarak cezada indirim takdirini kullandı. Cezayı 25 yıla indirdi.Berberoğlu kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hürriyet köşe yazarı Ahmet Hakan, bir dönem Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği de yapan CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen mahkumiyet ve tutuklama kararını köşesine taşıdı.

İşte Hakan'ın bugünkü yazısından "Enis’in tutuklanması bana neyi öğretti?" başlıklı bölüm:

AK Parti çok uzun zaman milletvekilli dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yanaşmadı.

*

Neden?

Çünkü Türkiye’de yargının nasıl bir kaygan zeminde yer aldığını, siyasi düzenlemelerin nasıl da yargı eliyle yapıldığını, hukuk diye kocaman bir sorunumuzun olduğunu biliyordu AK Parti.

Bu yüzden “Dokunulmazlıkları kaldıralım da... Hepimizi alıp götürsünler mi” yaklaşımıyla kaldırmadı dokunulmazlığı...

*

Ne zaman ki...

Yargıdan kendisine bir kötülüğün gelmeyeceğinden emin oldu.
İşte o zaman kaldırdı dokunulmazlığı.

*

CHP ise...

Yargıdan kendisine bir kötülüğün geleceğinden emin olduğu halde...

“Ama bize PKK’lı derler” kaygısıyla dokunulmazlığın kaldırılmasına destek oldu.

*

Şimdi de kurbanlar veriyor ve verdiği ilk kurban da Enis Berberoğlu...

*

Olay budur.

Ve bu olay, bana şunu öğretti:

Türkiye gibi her devirde anında siyasallaşan bir yargı sistemine sahip olan bir ülkede... “Yargıya güvenimiz tam, kaldırıyoruz dokunulmazlığı” denmemesi gerektiğini öğretti.