Medya
20 Mar 2018 17:24 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:06

Afrin Harekatı'nda hangi gazeteciler öne çıktı?

Star Gazetesi yazarı Mehmet Yeşilkaya, Zeytin Dalı Harekatı'nı takip eden muhabirleri köşesine taşıdı.

Aynı zamanda TRT Haber Koordinatörü olan Star gazetesi yazarı Mehmet Yeşilkaya, tüm dünyanın dikkat kesildiği Afrin Operasyonu’nu kaleme aldı.

Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolü sağladığı Afrin'de öne çıkan gazetecileri köşesine taşıyan Yeşilkaya, “TRT Haber’den Bülent Çulcuoğlu, 24 TV’den Şeyhmus Çakan, A Haber’den Gündüz Ata Kurşun ve Doğan Haber Ajansı’ndan İrfan Sapmaz.  Takip edebildiğim kadarıyla bu dört gazeteci operasyonun öne çıkan muhabirleriydi.” ifadelerini kullandı.

İşte Mehmet Yeşilkaya’nın "Sınır Notları-4" başlıklı bugünkü yazısı:

Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin’de tek kelime ile DESTAN yazdı. PKK/YPG terör örgütünün kağıt kaplan olduğu net bir şekilde anlaşıldı. Ayrıca terör örgütünün Ortadoğu’da etkin bir aktör olacağı propagandası da tamamen çöktü. Afrin operasyonu Ankara’nın ÇAYDIRICI gücünü ise katladı.

***

Tarihi operasyon 58 gün sürdü. Harekatın çok iyi bir kurmay akılla yürütüldüğü anlaşılıyor. Bölgede SİVİL HASSASİYETİ gözeten tek ordu olan TSK tüm zorluklara rağmen operasyonu çok kısa bir sürede tamamladı. Operasyon muhtemelen bu yönüyle askeri literatüre de geçmiştir.

***

Şimdi gelgelelim bu yazının esas konusuna;

Afrin harekatını medya nasıl izledi?

İzleyicisine, okuyucusuna nasıl servis etti?

Hangi gazeteciler öne çıktı?

***

Bu operasyonla birlikte medyanın ne kadar nitelikli güvenlik uzmanlarına ihtiyacı olduğu anlaşıldı. Askeri literatüre hakim olmayan biz gazetecilere ne söyledilerse sokak ağzıyla deyim yerindeyse yuttuk.

Bu operasyonla birlikte İLETİŞİM stratejisinin operasyon kadar önemli olduğu görüldü. Terör örgütünün “Türk askeri hastane vurdu” yalanını Genel Kurmay Başkanlığı’nın anında İHA görüntüleri ile yalanlaması çok yerinde bir iletişim stratejisiydi mesela.

Bu operasyonla birlikte bazı muhabirlerin birer harita uzmanı olduğunu gördük!

Operasyon bazı televizyon muhabirlerinin öne çıkmasını sağladı.

HAREKATIN ÖNE ÇIKANLARI
TRT Haber’den Bülent Çulcuoğlu, 24 TV’den Şeyhmus Çakan, A Haber’den Gündüz Ata Kurşun ve Doğan Haber Ajansı’ndan İrfan Sapmaz.  Takip edebildiğim kadarıyla bu dört gazeteci operasyonun öne çıkan muhabirleriydi.

TRT Haber’in bölge muhabiri Bülent Çulcuoğlu, Afrin harekatını sonuna kadar takip eden çok az sayıdaki gazetecilerden biriydi. Özellikle operasyon için kritik öneme sahip Burseya Dağı’nın alınmasını tüm Türkiye’ye canlı yayında aktardı. Burseya Dağı terörden temizlenirken Bülent, mermilerin, havanların ve tank atışlarının arasından soğukkanlılığını kaybetmeden bu önemli gelişmeyi aktarmayı başardı. Operasyonun son sabahı Afrin şehir merkezinden ilk canlı yayını yapan muhabir olarak da tarihe geçti.

24 TV’nin tecrübeli muhabiri Şeymus Çakan öne çıkan bir başka televizyon muhabiri oldu. Yıllardır Güneydoğu’da başarılı haberlere imza atan Şeyhmus, Afrin harekatı sırasında bu başarısını tekrarladı. Şeyhmus Afrin merkeze giren ilk gazetecilerden biriydi.

A Haber’den Ata Gündüz Kurşun da Afrin harekatında başarılı işlere imza atan gazetecilerdendi. Ata da Bülent gibi operasyonu başından sonuna takip eden birkaç gazeteciden biriydi. Ata Gündüz Kurşun Afrin merkeze ilk giren haberciler arasındaydı.

Ve İrfan Sapmaz… Doğan Haber Ajansı adına operasyonu takip eden Sapmaz, ÖSO’culara embedded (iliştirilmiş) olarak Afrin’e kadar gitmeyi başardı. Gün içinde ve akşam saatlerinde sosyal medyada yaptığı canlı yayınlar ilgi gördü.

Benim bu değerlendirmem elbette görecelidir. Bu değerlendirmeden operasyonu takip eden diğer muhabirlerin başarısız olduğu anlaşılmasın.  Mesela her ne kadar içeri girmese de Habertürk TV muhabiri Osman Girgin de son derece açıklayıcı ve nitelikli haberler yaptı sınırdan. Kendi eliyle çizdiği haritalar üzerinden yaptığı yayınlar çarpıcıydı bence.