Güncel
25 Mayıs 2016 19:19 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'nin açılışı

- Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı eşi Osinbajo Afrika El Sanatları ve Kültür Evi projesine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a teşekkür etti- Osinbajo:- "Bu, sizin Afrikalı kadınlara yönelik samimi ilgi ve alakanızın bir göstergesidir. Ayrıca göstermiş olduğunuz...

ANKARA (AA) - Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo’nun eşi Oludolapo Osinbajo, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi projesine verdiği destekten ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a teşekkür ederek, "Bu, sizin Afrikalı kadınlara yönelik samimi ilgi ve alakanızın bir göstergesidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, tüm dünyada kutlanan "25 Mayıs Afrika Günü" dolayısıyla tarihi Hamamönü semtinde kurulan Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'nin açılışına, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Uganda Başbakanı Ruhakana Rugunda'nın eşi Jocelyn Rugunda, Nijerya Devlet Başkan Yardımcısının eşi Osinbajo, bakanların eşleri, AK Partili kadın milletvekilleri, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, TİKA Başkanı Serdar Çam ile AK Parti Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam katıldı.

Törende konuşan Nijerya Devlet Başkan Yardımcısının eşi Oludolapo Osinbajo, ülkesinin Devlet Başkanı Muhammed Buhari’nin eşi Aishe Buhari’yi temsilen törene katıldığını belirterek, Buhari’nin Emine Erdoğan'a selamlarını ve törene katılamadığı için özrünü ilettiğini aktardı.

Türkiye’ye her geldiğinde Türk insanının sıcaklığı ve cömertliğiyle karşılaştıklarını belirten Osinbajo, iki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda daha da güçlendiğini belirtti.

Osinbajo, Emine Erdoğan’a , Afrika El Sanatları ve Kültür Evi projesine verdiği destek ve katılımından dolayı teşekkür ederek, “Bu, sizin Afrikalı kadınlara yönelik samimi ilgi ve alakanızın bir göstergesidir. Ayrıca göstermiş olduğunuz bir lidere yakışan nitelikleriniz de diğer kadın liderler tarafından örnek alınması gereken özelliklerdir." dedi.

Nijerya’nın Afrika’nın en popüler ülkesi olduğunu ifade eden Osinbajo, ayrıca ülkesinin çok çeşitli etnik ve kültürel unsurları bir arada barındırdığını ifade etti. Osinbajo, bir kadın olarak, bu tip girişimlerin Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki karşılıklı ilişkileri güçlendireceğine ve ortak çıkarlara hizmet edeceğine inandığını kaydetti.

Uganda Başbakanı Ruhakana Rugunda'nın eşi Jocelyn Rugunda da konuşmasında, mükemmel bir organizasyonda Emine Erdoğan ile Ankara’da buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Afrika insanı arasındaki tarihi ilişkilere saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Rugunda, bu tür etkinliklerin var olan ilişkileri daha da derinleştireceğine dikkat çekti.

Rugunda, Afrika El Sanatları ve Kültür Evi'nin açılışını önemine değinerek, söz konusu etkinliğin Afrika insanının kültürünün kıta dışında da tanınmasına aracılık edeceğini söyledi.

Törende Emine Erdoğan, "Afrika Evi din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın kadınların sorunlarına duyarlılığımızın ifadesidir, kardeşliğimizin nişanesidir. Kar amacı gütmeksizin buradan elde edilecek tüm gelir, Dışişleri Bakanlığımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın nezaretinde Afrikalı kadınlara gönderilecektir" şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan, "Bu yönüyle Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi bir hayır çarşısıdır. Afrikalı kadınların aile bütçesine katkı yanında eğitim ve sağlık sorunlarına mütevazi bir katkı olacaktır." ifadesini kullanmıştı.

- " Afrika'ya desteğin güzel bir örneğini"

Dışişleri Bakanlığı'ndan da Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'nin açılışı nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, söz konusu projenin, Türkiye'nin kıtadaki Büyükelçiliklerinin yanı sıra, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı ve destekleriyle Afrika halklarının sosyo-ekonomik kalkınma çabalarına sağlalanan desteğin güzel bir örneğini teşkil ettiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Her yıl, Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş günü olarak kutlanan 25 Mayıs’da ülkemizde de Afrika ülkelerine yönelik farkındalığın artırılması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla Afrika Ortaklık Politikamızın belli bir veçhesine hasredilen etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Afrika Birliği ile stratejik ortaklık temelinde yakın işbirliğini sürdürmeye kararlı olan Türkiye, “Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler” prensibi çerçevesinde kıtaya kalkınma tecrübesini aktarmaya ve ilişkilerini karşılıklı fayda temelinde geliştirmeye devam edecektir."