Gündem
04 Ara 2016 11:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:13

Abdullah Gül iddialar için ilk kez konuştu! Siyasete geri mi dönüyor?

Abdullah Gül, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını cevaplarken, son günlerde hakkında çıkan "Yeni parti mi kuruyor?" iddialarını da cevapsız bırakmadı.

CNN Türk'de Hakan Çelik'e özel söyleşi veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "dış destekle yeni parti" iddialarına yanıt verdi.

Abdullah Gül, "Tabii ki bütün tecrübelerimi bir kenara koyacak değilim. Önce beni tanıyanlar şunu bilmesi gerekir ki, ben yerli bir insanım. Kendi değerlerimize inanan bir insanım. Bununla birlikte, Batı'yı, demokrasiyi ve hukuku çok iyi bilirim. Ben eğer siyaset yapacak olsam Batı'dan Avrupa'dan değil, kendi halkımdan destek alırım. 40 kere soruldu ve cevap verdim defalarca siyaseti bıraktım diye. Parti nasıl kurulur çok iyi bilirim. Böyle bir niyetim yok" dedi.

Dış politikayı da eleştiren Gül, "Son dönemde Türkiye maalesef dış politikada içe kapanmış durumda" diye konuştu.

"Art niyetli çevreler bunu ortaya atıyorlar" diyen Gül, Fazilet Parti'nin bölünmesini hatırlatarak "parti kurmayı iyi bilirim" sözleriyle soruya yanıt verdi. Zaman zaman Cumhurbaşkanı, eski arkadaşları ve kamuoyu ile görüşlerini paylaştığını söyleyen Gül, Ürdün ziyareti ve Tony Blair ile görüşmesinin siyasete girmekle ilgisinin olmadığını iddia etti.

İDAM CEZASI İÇİN NE DEDİ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, idam cezasının tekrar getirilmesinin "Türkiye'ye yük olacağını" söyledi. İdam cezası geri getirilse bile 15 Temmuz darbe girişimini yapanlar da dahil geriye doğru uygulanamayacağının altını çizen ve bu cezanın tekrar getirileceğini zannetmediğini belirten Gül, olağanüstü hâl uygulamasının sona ermesi konusunda, "Türkiye bir an önce normal hâle dönmeli" dedi. Darbe girişiminde bulunanlar için "yüz kere de idam edilseler yetmeyeceğini" belirten Gül, yürütülen soruşturmalarda "suçlu-suçsuz" ayrımına dikkat etmenin önemli olduğunu vurguladı.

AB SÜRECİ TÜRKİYE'NİN İŞİNE YARAMIŞTIR

"Avrupa Birliği'ne girmek için yürütülen sürecin Türkiye'ye katkı sağladığını belirten Gül şunları söyledi:

" Avrupa Birliği'ne sadece biz değil bizden öncekiler de gayret sarfetti. Ama bizim hükümetimiz tam üyelik müzakerelerini başlatmak için çok yönlü reformlar yaptı. Bütün bu reformlar Türkiye'yi güçlendirdi. Bu süreç Türkiye'nin işine yaramıştır. Avrupa zaten gelişmiş bir demokrasi bloğu. Avrupa'nın şimdi çok büyük problemleri var o problemlerle uğraşırken siyasi yapılar değişiyor bizim bunlarla çok fazla ilgilenmemiz gerekir. Kendimize bakmamız gerekir. Ne kadar çok faydalanırız buna bakmak lazım. Gerginlikler yaşıyoruz bunlar kapılar arkasında diplomasiyle halledilse daha iyi olur. Bu süreci öldürmemek lazım. Bu süreç Avrupa'ya taviz verme değil Avrupa'dan faydalanma süreci. Türkiye'nin en hızlı kalkınma dönemine baktığımızda Avrupa ile çok yakın diyalog içinde olduğumuz dönemi kapsıyor. Onlara ne kadar kızsak da bizim kendi işimize bakmamız lazım."

ABD'DE TRUMP DÖNEMİ

Doğrusu hayret ettim. O seçildikten sonra brifingler alacak. Daha dikkatli daha realist politikalar uygulamaya başlayacak. İki yıllık söylemi neticesinde Amerika'da oluşturduğu taban değişmeyecek ki. Öyle bir hat oluştu. Bu tehlikeli, dünya için tehlikeli. En gelişmiş demokrasilerde bunun oluyor olması çok üzücü.

AKİT TV PARTİ KURACAĞINI İDDİA ETMİŞTİ

Gül'ün adı son dönemde yeni bir parti kuracağı iddiaları ile gündeme gelmişti. Akit TV, Gül’ün, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Mehmet Şimşek, Mehmet Ali Şahin ve Beşir Atalay’ı da yanına alacağını öne sürmüş, parti çalışmaları için Ürdün’de eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüştüğünü iddia etmişti. Ancak Gül, bu iddiayı sert bir dille yalanlayarak, "Asılsız, yalan ve fitne odaklı bu haberin amacının ne olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum" demişti.