Gündem
18 Eki 2014 10:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

Abdülkadir Selvi'den Öcalan açıklaması! Ne demek istedi?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, 'Öcalan'ın konumunu artık Türkiye tartışmalı' sözüne açıklık getirdi.

Abdülkadir Selvi, tartışılan teklifiyle ilgili "Kandil'e karşı Öcalan'ın konumunun tartışılmasını önerdim" diyor.
"Bence çözüm sürecinin ilerleyen aşamalarında Öcalan'ın konumunu artık Türkiye tartışmalı" diyen yazar Abdülkadir Selvi, gündeme oturdu.
Kamuoyu günlerdir bu açıklamaları konuştu. CNN Türk'te söylediği bu öneri, başka cezaevine nakledilmesi ya da statü verilmesi olarak okundu. AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, başka bir cezaevine naklinin gündemde olmadığını açıkladı.
Peki tartışmaların fitilini ateşleyen isim ne diyor? Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında ne demek istediğini böyle açıklıyor:

KANDİL ÇÖZÜM SÜRECİNİ DİNAMİTLİYOR
Benim önerim çok farklı. Benim önerim çözüm sürecini kurda kuşa yem etmemeyi amaçlıyor.
Çözüm masasının bir tarafında PKK çizgisi yer alıyor. PKK'nın yaşayan lideri olan Öcalan, çözümün arkasında güçlü bir irade olarak duruyor. Bunu en son 7-8 Ekim tarihlerindeki, 'Kalkışma' sırasında gördük. Diğer yanda ise Kobani üzerinden çözümü dinamitlemeye çalışan bir Kandil var. Kürt mahallesi, İmralı-Kandil ve HDP ayaklarından oluşuyor. Benim önerim, 'Savaşa biz barışa Öcalan karar verir' diyen, işbaşına geldiğinde ilk iş olarak geri çekilmeyi durduran ve 'geri çekilen güçleri yeniden Türkiye'ye gönderdik' diye hasmane açıklamalar yapan, Kobani üzerinden çözüm sürecini bozmaya çalışan Cemil Bayık'ın başında olduğu Kandil'e karşı Öcalan'ın konumunun tartışılmasını önerdim. Sözlerimin arkasında duruyorum.
Çözüm sürecinin karşı karşıya olduğu tehlike, karşı mahallede güç dağılımını etkileyecek bir müdahaleyi zorunlu kılıyor.
Çünkü;
1-PKK içerisinde en önemli güç silahlı unsurlara komuta eden Kandil. Yok yok bu tanımlama eksik olur. Silahlı yapılanmadan, siyasi harekete, Avrupa'dan, Suriye'deki YPG'ye ve ticari işletmelere kadar tam 50'ye yakın birimin başında Kandil yer alıyor. 50 civarındaki birim her gün düzenli olarak Kandil'e tekmil veriyor, talimat alıyor, eylem planlarını onaylatıyor. Kandil, bu hareketin beyni, karargahı, karar mercii.
2-Ama Öcalan'ı açıktan hedef alamıyorlar. PKK'nın beslendiği kaynak halk. Kürt kamuoyunda ise Öcalan'ın karşılığı var. O nedenle Öcalan'la açıktan ters düşemiyorlar.
Ayrıca Öcalan'ın Kandil üzerinde bütünleştirici bir rolü var.
3-Yabancı güçler, İmralı'da olması nedeniyle Öcalan'a ulaşamıyorlar ama PKK üzerinde çok büyük etkileri var. Kandil bugün ben silahı bıraktım dese onu engellemek için her şeyi yapacaklarından şüphe yok.
Amaçları tarihi Türk-Kürt ittifakını engellemek.
Hedefleri tarihi Kürt-Türk yürüyüşünü daha doğmadan boğmak.