Gündem
23 Ağu 2014 17:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:36

ABD'nin gazeteciyi kurtarma operasyonu neden işe yaramadı?

Amerikalı gazeteci James Foley’nin Irak Şam İslam Devleti militanları tarafından kafası kesilerek öldürülmesini engellemek için yapılan operasyon neden işe yaramadı?

Amerikalı gazeteci James Foley’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD – İD) örgütü tarafından kafası kesilerek öldürülmesi hakkında, Türkiye’nin tartışmalı dış politikasına uzanan bir iddia ortaya atıldı.
Diken.com.tr sitesindeki habere göre, Amerikalılar Foley’nin yerini Antakya’da yaptığı görüşmelerin de sayesinde tespit etti fakat IŞİD’in kentteki bir kaynağı örgüte planlanan operasyonu haber verince Foley başka bir yere götürüldü.

ABD İLE IŞİD ARASINDAKİ İLK DOĞRUDAN KARŞILAŞMA
Beyaz Saray, Foley’nin Irak’taki hava saldırılarına misilleme olarak öldürülmesi sonrası, söz konusu operasyonu kamuoyuna açıklamak zorunda kalmıştı.
‘Bazı gazetecilerin başarısız operasyondan haberdar olması’ gerekçesiyle yapılan açıklamaya göre, Foley ve diğer Amerikalı rehineleri kurtarmak için 4 Temmuz’da Suriye’nin Türkiye sınırındaki Rakka vilayetinin Akrişi köyüne helikopterle operasyon yapıldı.
Fakat Delta komandoları ve Ürdün askerleri rehineleri bulamadı; IŞİD’in ‘Bin Ladin‘ adını verdiği kampı yerle bir ettikten ve bazı militanları öldürdükten sonra çekildi.

"ANTAKYA'DA GÖRÜLDÜ"
İşte, Reuters’a konuşan bir kaynak, IŞİD’in bu operasyondan haberdar olduğunu söyledi. Örgüte yakın olduğu belirtilen kaynak, ‘Amerikalıların Antakya’da rehineler hakkında sorular sorarken görüldüğünü ve bu konuda uyarıldıklarını‘ söyledi. Kaynak şöyle konuştu: ”Amerikalılar rehinelerini arıyordu ve çaresizce her tür bilginin peşine düştüler. Antakya’da insanlarla görüşüp sorular sordular. Bundan sonra operasyon beklenir hale geldi. IŞİD operasyonu öngörüyordu ve rehinelerin yerini muhtemelen değiştirmiş olmalarının sebebi de bu.”