Gündem
20 Nis 2015 13:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

ABD'li gazeteci İran'da idam edilebilir!

İran'da casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan'ın dosyası mahkemeye intikal etti.

İran resmi ajansı IRNA'da yer alan habere göre, Tahran Başsavcısı Gulamhüseyin İsmaili, Rızaiyan'ın dosyasının Tahran'daki İslam Devrimi Mahkemesi'ne intikal ettiğini söyledi.

İsmaili, Temmuz 2014'ten bu yana tutuklu bulunan Jason Rızaiyan'ın dosyasının neden bu kadar uzun süre bekletildiğiyle ilgili soru üzerine, dosyanın oldukça detaylı ve hacimli olduğu gerekçesiyle yargıya intikalinin zaman aldığını belirtti.

Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri İran doğumlu ABD vatandaşı Rızaiyan, 22 Temmuz 2014'te eşi Yegane Salihi ve bir arkadaşıyla gözaltına alınmıştı. Daha sonra Salihi ve arkadaşı serbest bırakılmış ancak Rızaiyan casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

İDAM EDİLEBİLİR

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla bilinen Fars Haber Ajansı'nın geçen hafta yayımladığı bir raporda, Rızaiyan'ın, İran'ın ekonomik ve endüstriyel verilerini ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) aktardığını iddia edilmişti.

İran Meclisi Hukuk Komisyonu Sözcüsü Muhammed Ali İsfenani de Rızaiyan'ın casuslukla yargılanması halinde idam edilebileceğini açıklamıştı.

Rızaiyan'ın dosyasının, İran ile yapılan nükleer görüşmelerde ABD'li yetkililer tarafından da gündeme getirildiği öne sürülmüştü.