Teknoloji
23 Mayıs 2016 16:57 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

ABD'den dereceyle dönen "Atlas" için tören

- Bir grup AÜ öğrencisinin ürettiği insansız hava aracı prototipi "Atlas"ın geçen ay ABD'de yapılan yarışmada 3'üncülüğü kazanması nedeniyle üniversite yerleşkesinde tören düzenlendi- AÜ Rektörü Prof. Dr. Gündoğan:- "Havacılık son zamanlarda parlayan bir alan. Bu alanda başarı göstermek...

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, Anadolu Üniversitesinden (AÜ) bir grup öğrencinin oluşturduğu "Anatolia Aero Desing" takımının ürettiği insansız hava aracı prototipi "Atlas"ın ABD'de bir yarışmada 3'üncülüğe layık görülmesi dolayısıyla tören yapıldı.

AÜ İki Eylül Yerleşkesi'nde, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Mustafa Öç Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, öğrencilerin çok büyük bir başarı örneği sergilediğini ve bunun kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Üniversite olarak çeşitli branşlarda, uluslararası etkinliklerde dereceler elde etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Gündoğan, şöyle konuştu:

"Hiçbir başarı tesadüf değil. 2011 yılından bu tarafa öğrenciler büyük emek sarf ediyorlar. Öğrencilerimizin katıldığı etkinlikleri üniversite olarak destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Önemli olan, öğrencilerimizin ortak çalışmalara imza atmaları ve bir şeyler üretmeleri. Havacılık son zamanlarda parlayan bir alan. Bu alanda başarı göstermek üniversitemiz ve ülkemizin göğsünü kabartıyor. Öğrencilerimize verdiğimiz destek devam edecek."

Proje danışmanı AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Karakoç da Türk takımları arasında şimdiye kadar elde edilen en büyük dereceyi aldıklarını dile getirdi.

Bundan sonraki hedeflerinin, hava araçları konusunda dünyanın ileri düzeydeki ülkelerinde bulunan donanımlarla tasarımlar yapmak olduğunu aktaran Karakoç, "İnsansız hava araçları dünyada artık gerek güvenlik amacıyla gerek afet anında çok yoğun olarak kullanılıyor. Biz de Türkiye'de bu anlamda yeni nesiller yetiştirmeye gayret ediyoruz." dedi.

"Atlas"ın yapım aşamasını içeren tanıtım filminin gösterilmesinin ardından "Anatolia Aero Desing" takımına ödüllerinin verilmesiyle sona eren törende, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Semra Kurama hazır bulundu.

Üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen, 550 gram ağırlığa, 133 santimetre kanat açıklığına ve 113 santimetre gövde uzunluğuna sahip "Atlas", 15 santimetre çap ve 40 santimetre uzunluğunda bir kutuya rahatlıkla sığabiliyor. Kutusundan çıkarıldıktan birkaç dakika sonra uçuşa hazır hale gelen "Atlas"ın, ağırlığının yaklaşık 4 katını kaldırabilme özelliği bulunuyor. "Atlas", 22-24 Nisan'da ABD'nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilen İnsansız Hava Araçları Tasarım Yarışması'nda 3'üncülüğe layık görülmüştü.