Teknoloji
11 Mayıs 2016 14:40 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:53

8. Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu

- AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak: - "Ülkemizde ve dünyada fosil yakıtların giderek tükenmesi, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine gerçekleştirilen çalışmaların popülaritesinin artmasına neden olmuştur"

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, "Ülkemizde ve dünyada fosil yakıtların giderek tükenmesi, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine gerçekleştirilen çalışmaların popülaritesinin artmasına neden olmuştur." dedi.

Solak, AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü ile Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezince İbrahim Küçukkurt Konferans Salonu'nda düzenlenen "8. Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu"nda, üniversitenin, termal, sağlık ve yenilenebilir enerji konularında ülke çapında dikkati çeken projeleri bulunduğunu söyledi.

Enerji kaynaklarının, güneş, rüzgar, su ve jeotermal gibi sınıflandırmalarının olduğunu dile getiren Solak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ve dünyada fosil yakıtların giderek tükenmesi, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine gerçekleştirilen çalışmaların popülaritesinin artmasına neden olmuştur. Ülke olarak bu teknolojilerde söz sahibi olmamız, şüphesiz bu konularda lisansüstü çalışmaların ve araştırma yapan bilim insanlarının nicelik ve niteliklerinin arttırılmasıyla mümkündür. Sempozyum kapsamında 300 dolayında tebliğ ile enerji konusundaki çalışmaların katılımcılara aktarılması hedeflenmektedir."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu da enerjinin, tüm dünyada en çok üzerinde çalışılan konuların başında yer aldığını ifade etti.

Birçok fen ve mühendislik disiplininin, enerji konusunda çalışmaları bulunduğunu vurgulayan Hocaoğlu, "Enerji verimliliğinin artırılması, yeni ve yenilikçi enerji sistemlerinin tasarımı, ucuz maliyetli ve çevresel zararları en aza indirgenmiş sürdürülebilir sistemler üzerine çalışmalar gerçekleştirilmektedir." diye konuştu.

- "Yenilikçi enerji sistemlerinin geliştirilmesi önemli"

"İçinde bulunduğumuz çağ, birlikteliklerin çağıdır. Bireysel çalışmalarla büyük buluşlar elde etme çağı artık geride kalmıştır." diyen Hocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bilimin ilerlemesi, günümüzde farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle mümkündür. Enerji konusu tam da bu noktada farklı disiplinler için ortak bir paydadır. Türkiye'de dışa bağımlılığı en yüksek alan enerjidir. Enerji sistemlerinin çeşitlendirilmesi ve yenilikçi enerji sistemlerinin geliştirilmesi oldukça önemlidir. Bunlarla beraber günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyesi, tükettikleri enerjiyle ölçülür hale gelmiştir. Tüketilen enerjinin ucuz maliyetle karşılanabilmesi, üzerinde oldukça titizlikle durulması gereken konulardandır. Bu bağlamda optimum yük dağıtımı ve kayıpların en aza indirgenerek iletilmesi gibi konular da önem arz etmektedir."

Sempozyumun açılışına, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile akademisyenler katıldı.