Gündem
02 Nis 2018 10:27 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:07

6 yıl sonra karar çıktı! İshak Alaton'a mahkemeden ceza

Merhum işadamı İshak Alaton hakkında açılan tazminat davasında 6 yıl sonra karar çıktı. Alaton’a verilen 15 bin TL’lik tazminat cezası, vârisleri tarafından ödenecek.

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum İshak Alaton hakkında, geçen yıllarda "Türk milleti aleyhine kullandığı sözlerle kamu barışının bozulmasına sebep olduğu" iddiasıyla tazminat davası açılmıştı.

Mahkemeye sunulan 42 sayfalık dava dilekçesinde, iki yıl önce vefat eden işadamı İshak Alaton'un, bir kitapta yer alan ifadeleri gerekçe göstererek "Ülkeyi yöneten katiller" ifadesini kullandığı, kamu barışının bozulmasına sebebiyet verecek açıklamalar yaptığı ileri sürülmüştü. Dilekçede ayrıca, Alaton'un söz konusu kitapta "Arınma ve günah çıkarma zamanı" başlığı ile bir de 3 sayfalık yazı kaleme aldığı, bu yazıda kitlelere birlik ve beraberlik aşılamak yerine ayrımcı tahriklerde bulunduğu belirtilmişti.

MAHKEMEDEN TAZMİNAT KARARI

Hükümete yakın Sabah gazetesinden Dilek Yaman’ın haberine göre; şikayetçi Doğan Kasadolu, bir Musevi Türk vatandaşı olarak Alaton'un söylemlerinin kendisini rencide ettiğini, Türk Müslümanlarla olan ilişkilerini zedelediğini belirterek 30 bin lira tazminat talebinde bulunmuştu.

Dava İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde sonuçlandı. Alaton'un varislerinin avukatı, davalı Alaton'un kimseye hakaret etmediğini, kimseyi şiddete teşvik etmediğini, bir takım politik eleştirilerde bulunduğunu ileri sürdü. Kararını açıklayan mahkeme, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton'un varisleri Leyla Alaton ile Vedat Aksel Alaton'un işadamı Doğan Kasadolu'na 15 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.