Politika
18 Kas 2016 16:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

2017 Yılı Bütçe tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Kalkınma Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor- AK Parti'li Kavcıoğlu:- "Dolardaki yükseliş sadece Türkiye'de yaşanıyor gibi bir izlenim vermek doğru değil. Brezilya, Meksika, Güney Afrika'da da aynı oranda cereyan ediyor"

TBMM (AA) - AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, "Dolardaki yükseliş sadece Türkiye'de yaşanıyor gibi bir izlenim vermek doğru değil. Brezilya, Meksika, Güney Afrika'da da aynı oranda cereyan ediyor." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, GAP, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Karadeniz Projesi bölge kalkınma idaresi başkanlıklarının 2017 bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

AK Parti'li Kavcıoğlu, dolardaki yükselişin sadece Türkiye'de yaşanıyor gibi bir izlenim verilmesinin doğru olmadığını, Brezilya, Meksika, Güney Afrika'da da aynı oranda cereyan ettiğini belirterek, Türkiye'nin, bugün itibarıyla bunun üstesinden gelecek durumda bulunduğunu ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, hükümetin 2011'de büyük yanlışlığa imza attığını, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) Kalkınma Bakanlığına dönüştürüldüğünü vurgulayarak, Türkiye'de resmin tamamını gören, kamu kurumlarını koordine eden bir kuruma ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığına işaret eden Usta, bu mücadelenin en etkin şekilde, savsaklanmadan yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Usta, ancak bunu yaparken çok dikkatli davranılması, masum insanların canının yakılmaması gerektiğini, masum insanların cezalandırılması halinde ülkenin zarar göreceğini, bunun darbecilerin işine yarayacağını anlattı.

TÜİK'in uzun süreden beri vekaletle yönetildiğine işaret eden Usta, bu şekilde kurumun özerkliğinin korunamayacağını, bir an önce atamanın yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin uzun süredir yatırım yapmadığını, büyüme potansiyelinin düştüğünü savunan Usta, bu yıl, geçen yıla göre kamu maliyesinde milli gelirde 2 puanlık bir azalma görüldüğünü ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türk lirasının değerinin düştüğünü, bunun ekonomiyi daralttığını, ekonomideki daralma nedeniyle istihdamın azaldığını öne sürdü.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, GAP'ın, bölgenin sigortası olduğunu belirterek, "GAP olmasaydı, bölgede yaşayacağımız sıkıntılar çok büyük olacaktı. Bugün Şanlıurfa farklı bir noktadaysa, GAP'ın etkisi var." diye konuştu.

GAP'ı, milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi olarak nitelendiren Cevheri, diğer projelerin de hızla devreye sokulması gerektiğini savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, TBMM Genel Kurulunda dün istismara uğrayan çocukların, istismarcılarıyla evlenmesi durumunda ceza almayacaklarına ilişkin önergenin kabul edildiğini anımsatarak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'dan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı durdurmasını istedi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, TÜİK verilerinde güvensizlik olduğunu savunarak, kamusal verilerin güvenirliğinin sağlanması gerektiğini anlattı.

Komisyonda, bütçe görüşmeleri devam ediyor.