Gündem
18 Eki 2014 09:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

17 Aralık’a takipsizlik kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iş adamı Rıza Sarraf ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

65 sayfalık takipsizlik kararında, işadamı Rıza Sarraf, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında “Usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı” belirtildi.

Takipsizlik kararında, 53 kişi hakkında, tüm şüphelilerin “suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve yönetmek, suç örgütünün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, suçtan elde edilmiş mal varlığını aklamak, sahte belge düzenlemek, rüşvet vermek, kaçakçılık, fuhuş için kadın temin etmek” suçlarından haklarında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildiği ifade edildi.

Aslan’ın dosyası ayrıldı
Savcı Ekrem Aydıner, aynı soruşturmada yer alan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın eyleminin ise “Yardım Toplama Kanunu’na muhalefet” niteliğinde değerlendirildiğinden, dosyasının ayrılmasına ve hakkında işlem yapılması için İstanbul Valiliği’ne gönderilmesine karar verdi. Arslan hakkında diğer tüm suçlardan ise takipsizlik kararı verildi.
Karar kesinleştiğinde, şüpheliler hakkında verilmiş adli kontrol kararlarının kaldırılması ve malvarlığı üzerine konulmuş tedbir kararlarının da kaldırılması hükmü kuruldu. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde ayakkabı kutuları içinde bulunduğu iddia edilen 4,5 milyon doların İstanbul Valiliği’ne gönderilmesine, diğer eşyaların ve paraların ise sahiplerine iadesine karar verildi. Takipsizlik kararının son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: “Kararın bir örneğinin, haklarında yasama dokunulmazlığı bulunması nedeniyle tarafımızdan soruşturma yapılamayan, ancak Meclis Soruşturma Komisyonu tarafından soruşturma yapıldığı 27 Haziran 2014 tarih ve 2014/184781 sayılı yazıları ile bildirilen kişiler yönünden, gereğinin takdiri için TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine karar verildi.”
21 Aralık 2013’te ’Rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklanan Süleyman Aslan, Barış Güler, Rıza Sarraf ve Kaan Çağlayan Metris cezaevi’ne konulmuştu. Süleyman Aslan tutuklandıktan 56 gün sonra; Rıza Sarraf, Barış Güler ve Kaan Çağlayan ise 70 gün sonra tahliye edilmişti.